2011. március 21., hétfő

A Miklósfai Kertbarát Kör 2011. évi dokumentumai

Beszámoló a borversenyről:

A Miklósfai Kertbarát Kör március 5-én tartotta hagyományos borversenyét.
Bár az elmúlt év nem kedvezett a szőlőtermelőknek és a borászok többsége panaszkodott a borok minőségére, mégis a várakozásokon felüli bormintát neveztek be.
60 gazda 128 bormintával (ebből 92 fehérbor, 36 vörösbor) készült a megmérettetésre.
A rekord nevezések hatására a 9 fős zsűri, Páli Lajos vezetésével már a hivatalos kezdés előtt nekilátott a bírálatnak. Sok vidéki nevező, érdeklődő is részt vett az eseményen, akiknek a tagság pogácsával, borral és a helyi nőklub révén babos répalevessel kedveskedett.
A borbírálat után, míg a zsűri eldöntötte kié legyen Miklósfa legjobb fehér- és vörös bora, a frissen alakult miklósfai asszonykórus először mutatkozott be a közönségnek.
A dalokat viharos tetszésnyilvánítással fogadta a közönség, biztatást adva a hölgyeknek a további munkához.
Ezt követően bevonult a taláros Da Bibere Zalai Borlovagrend dr. Pálfi Dénes nagymesterük vezetésével, hogy ünnepélyes külsőségek között értékelje az eredményeket.
Megemlékeztünk a tavaly elhunyt dr. Bakonyi Károly szőlő nemesítő munkásságáról, hiszen Karcsi bácsi közel állt hozzánk, sokszor vezette Miklósfán a zsűri munkáját.
Páli Lajos a borok értékelésében kiemelte, a hosszú évek alatt határozott minőségjavulás tapasztalható. A szakmai programokon hallottakat tagságunk már a gyakorlatban is sikeresen alkalmazza.
A 92 fehérborból: 18 arany, 29 ezüst, 32 bronz és 13 oklevél minősítést kapott.
A 36 vörösborból: 7 arany, 14 ezüst, 12 bronz és 3 oklevél minősítést kapott.
A Miklósfa legjobb fehérbora címet Németh Roland Tramini bora, míg a legjobb vörösbor címet Virovecz József Blauburger-Zweigelt-Merlot cuvée bora érdemelte ki.
A két legjobb értékes borászati könyvet, a zsűri tagjai pedig a Répakönyv példányait vehették át köszönetként.
A leg eredményesebb versenyző pedig Németh József tagtársunk lett, aki a tavalyi Város Bora cím elnyerése után idén mind a négy nevezett borára aranyérmet kapott, és a legjobb fehérbor cím is a családban maradt.
Gratulálunk minden boros gazdának, aki megmérette munkája gyümölcsét!
Az est késő éjszakába nyúló nótázással ért véget.


Imrei Ferenc
Kertbarát Kör elnöke


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése