2011. március 21., hétfő

A Miklósfai Kertbarát Kör 2010. évi dokumentumai


2010.04.20. Beszámoló borversenyről  Miklósfa hivatalos honlapjára

Beszámoló

2010. április 17-én rendezte meg a Miklósfai Kertbarát Kör hagyományos borversenyét.
Az idei bormustrát kíváncsian vártuk mindannyian, hiszen az elmúlt év a „jégverések éve” volt, és nem tudhattuk, hogy a mennyiségen kívül a minőségre is milyen hatással volt az ötszöri jégverés.
Az esemény 19 órakor kezdődött, amikor a 9 fős borbírálók, a Da Bibere borlovagrend tagjai, Páli Lajos, Németh Csaba, Molnár Ferenc, Pusztai Ferenc, Bernáth Tibor, Horváth Miklós, Vas László, Smidéliusz Zoltán, Pálfy Dénes vezetésével elfoglalták a színpadot és hozzáláttak a „belövő” bor, majd a mindösszesen 90 borminta értékeléséhez.
Amíg a zsűri dolgozott, a közönség addig egymás borait mintázta a háziasszonyok pogácsáival egyetemben.
Némi vívódás után a döntnökök egyetértettek a falu fehérbora és a falu vörös bora cím odaítélésében, melyet egy vacsora meghívás követett. Régi hagyomány ez is, hogy az ítészeket vendégül látjuk egy igazi miklósfai vacsorára, mely csülkös babos répalevesből, répás és egyéb rétesekből áll. Vacsora közben a zsűri együttesen kiértékeli az eredményeket, közben pedig elkészülnek az oklevelek is. A türelmes közönség sem szokott éhen maradni, mivel őket is vendégül látjuk egy répalevesre, miközben már Major Lajos a harmonikáját hangolja.
Már tavaly eldöntöttük, hogy az idei borversenyt a múlt évben elhunyt, örökös tiszteletbeli elnökünk, dr. Kotnyek István emlékének szenteljük.
Pista bácsiról Sajni József emlékezett meg, majd őt követte Pálfy Dénes, Páli Lajos, Németh Csaba megemlékezése, akik meleg szavakkal méltatták alapító borlovagrendi tagtársuk emberi érdemeit. Ezután került sor az ünnepélyes eredmény hirdetésre, mely során titkárunk Kalamász György szólította zsűri elé a nevezetteket. Meglepően jó eredmények születtek, mint ezt később a zsűri tagjai értékelésükben kielemezték, hiszen a 46 gazda által nevezett 56 fehérborból 61%, a 34 vörösborból 76% lett minőségi, arany, vagy ezüst érmes!
56 fehér borból:           Arany              19
                                   Ezüst                15
                                   Bronz               19
                                   Oklevél            3
34 vörösborból:           Arany              8
                                   Ezüst                16
                                   Bronz               6
                                   Oklevél            4
A „Falu fehérbora” címet Németh József olaszrizlingje, míg a „falu vörös bora” címet Imre Béla vegyes vörös bora érdemelte ki, akik nagy taps mellett vehették át dr. Kotnyek Istvánnétól a könyvjutalmat.
Ezután, nem kis vidámság közepette, kifejezetten a zsűri kérésére, arany okleveleket kaptak a szakácsnők is! Dancsó Károlyné kiváló répaleveséért,Lakatos Józsefné finom réteseiért, dr. Kotnyek Istvánné pedig a különleges mázenyicáért kapott elismerést és köszönetet.
Köszönjük a részvételt a liszói- hegyi, becsehelyi és tótszentmártoni gazdáknak, akik jelenlétükkel érdemesítették rendezvényünket!
Aki maradt, nem unatkozott! Ettünk, ittunk, beszélgettünk, jót nótáztunk hajnali háromig és a takarítás sem maradt el!            

Imrei Ferenc
Miklósfai Kertbarát Kör

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése