2013. november 7., csütörtök

II. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia Gödöllő 2013.11.04.

Az előző évi sikeres rendezvény után idén másodjára szervezte meg A VADÁSZKUTYA magazin szerkesztősége a Vadászkynológiai Konferenciát a gödöllői Szent István Egyetemen.
A Rektori díszteremben megtartott konferencia kísérő programjai különböző vadászkutyás gyakorlati bemutatók voltak, melyek között a maguknak egyre hangosabban helyet követelő agarászok is részt vettek.
Az Olajos-réti Magyar Agár Kennel szervezésében Babaton láthattak coursinget az érdeklődők.
Az ünnepélyes megnyitóra vadászkürtök adták meg a jelet, majd Babiczky Attila és Ujhelyi Tamás mondtak köszöntőt és mutatták be a vendéglátókat és támogatókat.
A házigazda intézmény nevében dr. Csányi Sándor köszöntötte a megjelenteket, akik között szép számmal voltak fiatal hallgatók is.
Kálinger Zsolt atya, aki maga is vadászember, a Hubertusz napra való emlékezés után megszentelte a MOVKE bevonuló zászlaját, melyre a támogatók képviselői egyenként szalagot kötöttek.
A szakmai előadások koordinátora, az Országos Magyar Vadászkamara kynológusa, dr. Sándor Gyula ismertette a tematikát, mely szerint a 25 perces előadások után lehetőséget kapott a közönség a kérdezésre.
Az egészségügyi blokkban a vadászkutyákat is érintő olyan súlyos betegségekről esett szó, mint a gennyes méhgyulladás, szívférgesség, veszettség és az Aujeszky betegség.
A szervezőknek sikerült olyan gyakorló állatorvos előadókat találni, akik e nem túl könnyed témákkal is lendületesen, gyakorlati oldalról megközelítve végig ébren tartották a közönség érdeklődését, melyet a sok kérdés igazolt.
Velem együtt sokaknak tetszett dr. Horvainé dr. Szabó Mária genetikai témájú előadása, melyben a küllemre, vagy tulajdonságra tenyésztés problematikáját és a kutyatenyésztési divatcélok kockázatait elemezte száraz számokkal, mégis érdekesen, tanulságosan.
Ez után került sor az Országos Agarász Egyesület elnökének, Keresztes Jánosnak az előadására: nemzeti kincsünk a magyar agár címmel.
E téma napirendre tűzésével a szervezők egyúttal támogatásukról is biztosították mindazokat, akik ősi vadász agarunkat végre az őt megillető helyen szeretnék látni vadászati kultúránkban, vagyis a hagyományos vadászati módok között.
Mert eb a vadász kutya nélkül és valaha íj, sólyom és agár hozták a terítéket!
Ebben a szenvedélytől sem mentes előadásban belefért az agarászat története a kezdetektől a végig, vagyis az agárral történő vadászat tiltásáig. A magyar agár hazai rögön való kialakulásától a fajta üldöztetéséig, majd újkori feltámasztásáig. Végezetül Keresztes János utalt Szent Euszták vértanúságára is, aki védőszentként a vadászok, vadászkutyák és a reménytelenek védőszentje is lett. Kérte a jelenlevőket, támogassák céljaik elérésében az agarászokat és ne hagyják őket elveszni e reménytelen helyzetben, melybe kutyáikkal sodorta őket a történelem és a törvényalkotás!
Az ebéd utáni téma blokkokban az utánkeresés, a viselkedéstan és a vadászkutyák kiképzése szerepelt, melyben közreműködtek az Utánkeresők Baráti Köre, az ELTE és a Vadvilág Megőrzési Intézet munkatársai.
Bár nagyon fiatalok voltak az előadók, de itt is sikerült megtalálni azokat, akik gyakorlatiasan, érdekesen adták tovább a vadászkutyákkal eddig szerzett tapasztalataikat.
Azért némi hiányérzetről is kell szólni! Bár nem a szervezőkön múlott, de nagy kár, hogy sem a MEOE, sem  egyéb kutyás szervezetek és jogszabály alkotók nem képviseltették magukat, pedig ilyenkor van a leginkább lehetőség megismerni, hogy mik a gyakorlati gondok, mire kíváncsi és mit vár el a "vadászkutyás társadalom"!
Képek a Vadászkynológiai Konferenciáról:

Babiczky Attila megnyitó beszéde
Ujhelyi Tamás felkéri dr. Csányi Sándort a szalagkötésre
Dr. Kun Edit a Nimród nevében támogatója a rendezvénynek
Dr. Horvainé dr. Szabó Mária genetikai előadása
Keresztes János az OAE elnöke beszél nemzeti kincsünkről, a magyar agárról.
Vadászkynológiai Konferencia a SZIE Rektori dísztermében.
Dr. Dákai Zsuzsa, az utánkereső szemével a vérebmunkáról.



Valamennyi fotó ide kattintva megnézhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése