2013. július 28., vasárnap

Gólyafészkek körzetemben.

Sajnálom, de idén nagyon elment a kedvem a "gólyafészek" tudósításoktól, pedig tulajdonképpen nem történt más, mint rosszul sikerült az idei költési szezon Miklósfán.
Már egy hónapja itt vannak az asztalon a költési eredmények, fotók, de még a fehér gólya adatbázisba is röstelltem feltölteni amit eddig megfigyeltem...      http://www.golya.mme.hu/index.php?
Két napja viszont egy érdekes dologra figyeltem fel a kerti munka közben.
Házunk felett egy fehér gólya kelepelve, rárepüléssel támadott háromszor is egy rétisast. Ilyent még nem láttam gólyától, csak apróbb madaraktól. Persze mire beszaladtam a gépért már csak a távolodó rétisas látszott, a gólya győztesen visszatért a fészkéhez.


Ez a kis közjáték, meg az eső miatt elmaradt mai fűrészelés adta a töltetet, hogy valamit írjak már a miklósfai gólyákról is.

Legutóbbi gólyás bejegyzésemben leírtam, nem tudom mire vélni az idei csámborgást, de a legnagyobb baj, hogy egyértelműen nem ismerem meg melyik gólya valójában melyik fészek gazdája!
A legkorábbi pár a buszmegállói fészekbe érkezett, majd a fagyos időben hol itt, hol ott tűntek fel.
Ezeket még etetni is próbáltuk, egy időben megfordultak a szomszédos fészkeken is...
Aztán a hidegek múltával egy pár költeni kezdett az ABC mellett, a másik a Nagy Lajos utcában, a buszmegállói fészek pedig üresen maradt.
Fogalmam nincs mi történhetett! A korai pár elpusztult volna és a később érkezők birtokba vették saját fészküket, vagy az első pár váltott volna fészket?
A tavalyi népes szaporulat után nem hogy bővülne a kolónia, de egy pár hiányzik és a költési eredmény sem valami fényes...


Szerencsére ez nem általános a környékben, de összességében, ahol eddig dolgoztam, csökkent a költő fehér gólya párok száma. Felelősséget nem vállalok a fiókák számáért, mert a fotók június 13-án készültek. Habár mindig megkérdezem a közelben lakókat is, a kirepülő fiókaszámot biztosan csak a kirepülés előtt lehet megállapítani.
 Újudvar: 3 fióka
Kacorlak 3 fióka
Pölöskefő 4 fióka (állítólag egyet kidobtak, de így is a legfejlettebb fiókák)
Kilimán: Petőfi u.83. előtt két gólya fészket épített a tartó nélküli villanyoszlopra. Valamiért nem tetszett nekik a Petőfi u. 91. előtti új tartó. Költés itt idén még nincs.
Alsórajk: Petőfi u.27. egy üres tartó.
               Dózsa u.1.üres fészek új tartóval a hídnál.
Felsőrajk: 3 fióka
Gelse: 3 fióka
Gelsesziget: 2 fióka
Morgánypuszta: 4 fióka
              
Újudvari fészek
Pölöskefői fészek
Kilimáni épülő fészek
Alsórajki üres tartó

Alsórajk, üres fészek a Dózsa utcában.
Felsőrajki gólyafészek
Gelsei fiókák
Gelseszigeti fészek


Morgánypusztai gólyák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése