2013. július 15., hétfő

Dr. Nagy Endre születésének 100. évfordulóján.


Dr. Nagy Endre születésének 100. évfordulóján szervezett ünnepélyes megemlékezést a híres Afrika vadász nevét viselő vadásztársaság a balatonedericsi Afrika Múzeumban.
Az Országos Agarász Egyesület már tavaly óta készült, hogy egykori tagjáról méltóképpen megemlékezzen, ezért is jeleztük részvételi szándékunkat a szervezőknél.
A megemlékezésre július 13-án került sor a családi birtokon, a nagy vadász emlékét legjobban megőrző, hagyatékát ápoló múzeumban, melyet felesége Beretz Katalin vezet.
Az ünnepséget a Dr. Nagy Endre Vadásztársaság elnöke, Takács Ernő nyitotta meg, aki méltatta névadójuk kalandos, eredményekben is gazdag életútját.
Dr. Nagy Endréné Beretz Katalin megköszönte az egybegyűlteknek a megemlékezést, majd Ádám Jenő, a Maderspach Viktor Vadásztársaság elnöke személyes élményeit osztotta meg a közönséggel, többek között, hogy Nagy Endre szerencsés embernek vélte magát, mert Tanzániában otthon, Edericsen pedig itthon érezhette magát. Ez a hazája elűzte, a másik befogadta, de a szíve azért mégis haza húzta...
Dallal, verssel, kürtszóval is köszöntötték Őt a megemlékezők, akik között leánya, Diána is meghatódva gondolt édesapjára.
A koszorúzás után Keresztes János, az OAE elnöke tartott előadást nagy múltú egyesületünkről, melynek Dr. Nagy Endre a rendszerváltozás előtt is tagja volt, majd az 1991-es újraalakuláskor is megerősítette tagságát!
Külön öröm volt számunkra, hogy az ünnepség után Beretz Katalin kérésünkre dedikálta könyveit és mesélte élményeit, milyen volt városi lányként belecsöppenni a lakást uraló magyar agarak közé, akiknek futásában gazdájuk oly szívesen és gyakran gyönyörködött!
Diana Cardoso Nagy is megtisztelt bennünket társaságával és mesélt édesapja magyar agaráról, melyet Afrikába is magával vitt és szép kort megérve emlékeztette gazdáját távoli hazájára...
A közönség számára ezután gyakorlati bemutatók következtek, először vércsapázással, melyet egy tacskó mutatott be, majd ismét az agaraké lett a fő szerep.
Töpfner József nagyharsányi agarász dinasztia sarjaként a magyar agár tulajdonságainak részletes ismertetése és méltatása mellett, nagyon sok szakmai érdekességgel is meglepte a közönséget, miközben műnyulas futtatáson mutathatták be a párban indított ebek képességeiket.
Az egyenetlen kaszálón volt látványos szaltózás, de sem ez, sem a hőség nem szegte az agarak kedvét, hogy a mozgó "vadat" űzőbe ne vegyék!
 A program zárásaként a vércsapázó tacsi is nagy elánnak üldözhette a tépett rókabőrt.
Ismét osztatlan sikert aratott a gyermekek között a "nyúlfutás", melynek minden résztvevője az OAE ajándékai közül választhatott!
Versenyzőinket a vadásztársaság ebéddel vendégelte meg, majd még jó ideig együtt maradt a csapat, új és régi tagokkal  beszélgetve a további programokról.
Aki jelen volt, jó szívvel emlékezett a magyar vadászat talán utolsó legendás alakjáról, Dr. Nagy Endréről!
De hol voltak az országos vadász szervezetek, vérebesek, divatos potentátok és mindazok, akik a rendszerváltozás után oly szívesen hivatkoztak rá?
Talán jövőre? Hiszen jövő évben lesz halálának 20. évfordulója!


 Néhány fotó ízelítőnek az eseményről:


A Dr. Nagy Endre emléknap ünnepélyes megnyitása

Dr. Nagy Endréné Beretz Katalin köszöntője

Ádám Jenő személyes hangú megemlékezése
Leánya, Diana is megtisztelte az ünnepséget

Beretz Katalin könyveit az agarászoknak dedikálja

Egy kis anekdotázás Diana Cardoso Nagy társaságában

Közös agarász fotó régi tagunk, dr. Nagy Endre tiszteletére

A hajszát figyelő agarakat könnyebben fotóztam...

Töpfner József  és Susztek Tibor demonstrálják, a magyar agár igazán gyermekbarát eb.

A műnyufit hajszoló gyerekek választanak az OAE ajándékai közül

Keresztes János elnök egy tacskó tiszteletére műnyulat húz...

A tacsi lobogó fülekkel lelkesen üldözte a rókabőrt!

Nem adom a zsákmányt!

Egy búcsú csoportkép...

Ha nincs mit üldözni, az agarak igen tudnak heverni!Valamennyi fotó, még azok is, amelyekbe valamelyik kutya beleütötte az orrát (objektív jobb felső sarka), a webalbumból, vagy ide kattintva nézhetők!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése