2012. július 8., vasárnap

Romokban a múlt...

Keresztes János barátommal a vasi vadásznapról hazafelé tartva áthaladtunk a közigazgatásilag Dabronchoz tartozó Ötvösön, a régi Ötvöspusztán. Mivel Ő a közeli Mihályfán lakik, jó ismerője a környéknek és a Szegedy-Széchenyi kastélycsoport történetének, sorsának.
Ismerve fotózós mániámat és a régi emlékek megőrzése iránti érdeklődésemet, javasolta, álljunk meg körülnézni.
A műemléki "védelem" alatt álló épület együttes sorsa már az előző rendszerben megpecsételődött!
A kastélyok, kúrák is osztoztak volt gazdáik sorsában, meg kellett bűnhődjenek, mert egy letűnt kort szimbolizáltak.
Mint sok más esetben, ha nem hordták szét őket gyorsan, akkor TSZ majorok részeként, raktárként, vagy szociális bérlakásként funkcionáltak. Legrosszabb esetben pedig gazdával, vagy gazdátlanul, védve, vagy védtelenül adják át magukat az enyészetnek.
Sok esetben mindenféle képi, vagy írásos emlék nélkül!
Ez az épületegyüttes jól mutatja a műemlékvédelem hatékonyságát is, mert végső pusztulásának 24. órájában van!
Egy helyben gazdálkodó osztrák, a szomorú sorsú kastélyt látva ajánlatot tett a felújítására, de a hivatal bizniszt sejtve csillagászati árakat szabott.
A kastély épületében lakók vannak, a többi gazdasági épület pedig széthordás közben...
János el szörnyülködött az utóbbi évek változásain, én pedig csak dokumentálni akartam a pillanatnyi helyzetet.
Ő még látta a lóistállóban a márvány zabolót, a kastély erkélyét tartó oszlopokat, én már csak a tégla padozat alatti salak szigetelésre csodálkoztam rá és a Szegedy kúria szobáiban levő "homokbányára".
Ma Skóciában, Franciaországban kastély turizmus van, nálunk sokszor már csak rom-turizmus.
Így hagyjuk elveszni, felelős nélkül, régi értékeinket. Mert jó biznisz a nagyméretű bontott tégla eladás az pincéket építő borászoknak! A lóistállót már megkezdték!
Egy rövid ollózás az épületek történetéről (sokkal több nem is található róluk a neten):

 Dabronc, Ötvöspuszta, Szegedy-kastélyegyüttes


A kúriát, amely a hagyomány szerint Szegedi Rózának, Kisfaludy Sándor múzsájának és feleségének a szülőháza, Szegedi Ferenc építtette, akinek az 1748-ban emelt barokk templom létrejötte is köszönhető.

Az 1764-es birtokosztály során Szegedy Mihálynak jutott kúria a 18. század végén már L alaprajzú, hétszobás, boltozott tornácú épület volt, rövidebb szárnya alatt 300 akós, dongaboltozatos pincével, a hosszabbik szárnyban szabadkéményes konyhával.

A jó arányú, visszafogott díszítésű épület szobáinak boltozatát dekoratív, húzott keretdíszekkel gazdagították. Az 1764-es birtokosztály során Mihály testvére, Ignác az országút másik oldalán fekvő „curialis fundus”-t kapta. Ezen épült fel a ma U alaprajzú kastély, melynek udvari homlokzatai előtt boltozott, ma elfalazott árkádú tornác fut.

Helyiségei nagyobb részt boltozottak, a boltozatok némelyikén húzott keretdísz látható. Az ajtók eredeti tokborítása is több helyen megmaradt. Az 1798-ból fennmaradt leltár alapján rekonstruálható az épület berendezése. A kastélyt a 19. század végén eklektikus formákkal megújították.

1925-ben leégett. Az 1927-ben az akkor birtokos Széchenyiek egy szombathelyi építésszel építtették újjá. Ekkor készült a középrész emelete.

Az együtteshez tartozó 19. századi boltozott istálló és a magtár még nem áll műemléki védelem alatt. Az együttes a 18-19. századi nemesi birtokközpont értékes épületállományt (kastélyt, kúriát, templomot, cselédházakat, gazdasági épületeket) összefogó példája, amely egyúttal sajátosan tanúskodik az e századokat jellemző életmódról és épített környezetről.
E 2010-ben íródott sikoly óta is sokat romlott a helyzet, melyet ide kattintva olvashatsz el.

Ide kattintva pedig egy szintén 2010-es állapotjelentés képeit nézheted meg.

Pár kép elszomorításként:

A Szegedy kastély főbejárata. Ő még látta az erkélyt tartó oszlopokat.
A tölgy galéria még tartja magát
Minden épület alatt bolthajtásos pince volt
A lóistálló homlokzatát már megkezdték!

Szomorúak a kilátások...

A Szegedy kastély istállójában valaha márványból  zaboltak a lovak
Szegedy Róza szülőháza, Ötvöspuszta
A mellék szárny pancser felújítása is megakadt
Homokbánya az egyik szobában

A Szegedy család címere a barokk templomon fennmaradt

Valamennyi kép ide kattintva nézhető!

4 megjegyzés:

  1. Két-három hetente járok arra.Sírok. Miért nem lehet a retkes sárga talpúakat elhajtani onnan? Meddig kell tűrni, míg lepusztul teljesen??
    Én mikor foglalhatok el önkényesen egy kastélyt???
    JOGÁLLAM? Vicc!

    VálaszTörlés
  2. 2015 tavaszán jártam arra minden évben meg szoktam nézni a tulipán fát Most egy biztonsági őr a szó szoros értelemben elzavart, láthatom ...mondja... ki van írva rá magánterület Takarodjak onnan el. Hiába próbáltam kérlelni csak a tulipánfát szeretném látni.. hajthatatlan volt rendőrséggel fenyegetett. Azt a sok ki..cigányt évekig nem tudták elhajtani??

    VálaszTörlés
  3. 2015 tavaszán jártam arra minden évben meg szoktam nézni a tulipán fát Most egy biztonsági őr a szó szoros értelemben elzavart, láthatom ...mondja... ki van írva rá magánterület Takarodjak onnan el. Hiába próbáltam kérlelni csak a tulipánfát szeretném látni.. hajthatatlan volt rendőrséggel fenyegetett. Azt a sok ki..cigányt évekig nem tudták elhajtani??

    VálaszTörlés
  4. Most jártam ott, semmi sem változott.Lehet-e tudni kié most az egész?

    VálaszTörlés