2012. július 27., péntek

Gólyamentés!

26-án késő délután szomszédom szólt, hogy egy gólyafióka csatangol az úton. Gyorsan Trabira pattantam, hogy megnézzem, mit lehet segíteni. az ABC melletti fészekből való fióka egy kör repülés után elvétette a landolást és a szemtanuk szerint a vezetékre szállt, majd rángatózva lezuhant.
Ezután próbálkozott még a felszállással, sikertelenül, majd tétován sétálgatott a fészek környékén az úton és az árokparton, kitéve magát egy autóval ütközésnek.
Néhány fotó után kerítéshez tereltem, majd leülve hagyta magát megfogni, nem vergelődött.
A szomszédok aggódása és segítsége révén a Trabi csomagtartójába került.
Otthon gyorsan kutyátlanítani kellett a kertet (irány a kennel!), hogy nyugodtan bevihessem a garázsba, ahol már jó 10 éve áttelelt egy félszemű felnőtt gólya.
Ma reggel átvizsgáltuk, de szemmel látható sérülése nincs, szárnya sem lóg. Gyűrű sorszáma: HGB 1H515
Mivel magától nem evett, megtömtük mint a libát kis csirkehússal, megitattam majd desszertként fogtam neki egy békát is. Egyenlőre nyugodtan járkál, még nem látom, hogy magától is enne. Délután is tömés lesz!
Nem tudom mi lenne jó neki?
1.verzió szerint ha eszik, kiengedem az udvarra megnézni próbál-e, tud-e felszállni. Negatív: messze (600m) lakunk a fészektől, és ha csak átbukdácsol valamelyik szomszédba, magamnak csinálok gondot...
2.verzió szerint szombaton, vagy vasárnap felteszem a fészek melletti ABC lapos tetejére, lássa a többieket, hátha ez ambicionálja. Negatív: ha tényleg nem tud repülni, leesik, vagy az autók elé bukik és megint magamnak csinálok gondot.
3.verzió, hogy elviszem Fenékpusztára a többi sérült gólya közé, de ehhez ki kéne derüljön, nincs esélye a családjához csatlakozásnak. Negatív: benzinköltség (nekem már úgyis annyi...)
4.verzió marad nálunk további rehabra (meddig?). Negatív: a két kutyát nem lesz egyszerű hozzászoktatni, kennelben sem zárhatom őket huzamosan.
Help me!
Egyenlőre hajlok a 2.verzió felé, de hétfőtől már dolgozom...

Áram ütötte gólyafióka igyekszik hazafelé

Innen, az ABC melletti tartóról repült ki

Még gyanakvó, zaklatott szegény!

Sikertelen etetési kísérlet
A tömés és itatás után elpihent

Azért körbejár új helyén

Az élő desszert mindig kiugrál

Érdeklődve figyeli a mozgást

A mamától kapott biztos nem ugrik ilyen nagyot!






Bocs a gyenge képekért, de kapkodva csináltam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése