2012. július 1., vasárnap

Borkóstoló Miháldon

Vig Zsolt, aki már tartott nálunk borászati előadást és borkóstolót, vendégül látta a kertbarátokat egy szűk körű, borkóstolóval egybekötött pincészet bemutatón.
15-fős kemény maggal érkeztünk a miháldi hegyre.
Csatlakozott a csapathoz útban hazafelé a Kertbarát Kör elnöke, Németh József és a titkár Horváth József is.
Ők Cserszegtomajon, dr. Bakonyi Károly szoboravatásán képviselték tagjainkat a szoboravató ünnepségen.
Fotók erről sajnos nincsenek, mert nem voltam ott...
 De azért emlékezzünk Karcsi bácsira, aki az I. hegykapu avatásakor azzal köszöntötte a kánikulában megjelenteket, "köszönöm a meleg fogadtatást"!

Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő emlékére avattak szobrot szombaton délután Cserszegtomajon, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kísérleti telepén. Orr Lajos művész alkotását, amely széleskörű összefogásnak, adakozásnak köszönhetően készült el, dr. Pálmai Ottó, a Georgikon Alapítvány kuratóriumának elnöke és a két éve elhunyt szőlőnemesítő fia, Bakonyi László leplezte le.
Az elnök méltatta Karcsi bácsi szakmai tevékenységét, azt, hogy szőlőfajtáival, főként a Cserszegi fűszeressel hírnévre tett szert. Dr. Kocsis László professzor, a Georgikon Kar kertészeti tanszékének vezetője és Bakonyi Judit, dr. Bakonyi Károly lánya szintén emlékezett, ahogy dr. Urbán András, a Nemzeti Hegyközségek Tanácsa főtitkára, és dr. Pálfi Dénes, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere is. A szőlőnemesítő Keszthely, Csopak, a Balaton és Cserszegtomaj díszpolgára volt, utóbbi polgármestere, Bartha Gábor szintén beszédet mondott. A szobrot Tál Zoltán plébános szentelte meg. ( http://www.monitormagazin.hu/24-ora-hirei/szobor-dr-bakonyi-karolynak )
Az avatón készült képek és riport itt megtekinthetők.
Kertbarát Körünk egyébként 100 ezer Forinttal járult hozzá a szobor felállításához.

Víg Zsolti növényvédő szakmérnök, alpolgármester és ifjú borász 3 hektár szőlőt művel édesapjával más szántóföldi kultúrák mellett.
A rendkívül jó fekvésű miháldi ültetvényen zömében vörösborok készülnek.
Én, mint referencia vevő tanúsíthatom, hogy megbízható minőségben.
A kóstolás során Kékfrankos rosé, Szürkebarát, Merlot, Kékfrankos, Merlot barriqe borok különböző évjáratai kerültek terítékre.
Megnéztük a friss telepítésű ültetvényt is, és megállapítottuk, bár zalában és az országban jártunk pár híres szőlészetben, de ilyen mintaszerűen gondozott és ápolt kertet  nem sokat látni!
A tányérozóban frissen sültek elfogyasztása és a harmatos rosé után megnéztük még a legújabb projektet, a falu központjában vásárolt öreg házat és az alatta levő kincset, a közel 30 méteres bolthajtásos pincét és az otthoni gépparkot.
Szemünk láttára fog kiépülni egy új borászat befejező eleme, a szőlő és bor után a pincészet és a kapcsolódó vendéglátás méltó körülmények között.


Az elején összetereltem a csapatot, mert a végén nehezebb

A pincénél 20 fő elfér az árnyékban, de itt is fejlesztések lesznek

A házigazda, Víg Zsolti hűs roséval kínál bennünket

Ilyen precíz szőlőskertet kevés helyen látni
Új telepítés támrendszere

Víg Zsolti bemutatja a technológiát

Víg József elmesélte, már öt évesen kapát adott a gyerek kezébe...
Borászok egymásközt

Felújításra vár a bolthajtásos pince

Egy ügyes sorművelő szerkezet
Búcsúzásként egy desszert bor



Nekem egyébként a Kékfrankos jön be, de ilyen időben, kiváló üdítő a rosé magában vagy fröccsnek, lányoknak pedig a Merlot javaslom! Fehérborosoknak pedig a Szürkebarátot!
Borrendelés a gazdától: Víg Zsolt 30/3167248

További képek ide kattintva nézhetők!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése