2012. július 8., vasárnap

Vas megyei Vadásznap Bükfürdőn 2012.07.07.

Az OAE a magyar agár és a legősibb vadászati mód, az agarászat népszerűsítése érdekében idén is részt vett a Vas megyei vadászok ünnepén, a Bükfürdőn megrendezett Megyei Vadásznapon.
Mivel a hivatalos programban 14.45-kor szerepelt a vadászkutya bemutató, ezért az előzetes meghívó alapján az egyesület aktuális kérdéseinek megtárgyalására az OAE vezetése 10 órai kezdettel Közgyűlést hívott össze. A kevés számú megjelent miatt a hivatalos rész 11 -kor kezdődhetett el.
Mint jegyzőkönyv vezető, tagjainknak természetesen elküldöm a közgyűlési jegyzőkönyv másolatát, a kívülálló érdeklődőket pedig néhány mondatban tájékoztatom a közérdekű témákról.
Keresztes János elnök a belső ügyeket érintő napirendi pontok tárgyalása után tájékoztatást adott az új állatvédelmi törvény tenyésztő szervezeteket érintő kérdéseiről, majd az idei, további rendezvények megbeszélése következett.
 A Baranyai és Vas megyei vadásznapi szereplések után várhatóan az OAE vezetősége ismét képviseli az egyesületet a Nagyecsedi városnapi rendezvényen és magyar agarász találkozón augusztus 18-án.
Most folyik a szeptember 1-i Zalai Vadásznap Bak-Soholláron tartandó programjának egyeztetése.
A vadásznap a történelmi, hagyományos vadászati módok kutatásának és ismertetésének jegyében zajlik, így várhatóan kiemelt szerepet kap az Országos Agarász Egyesület bemutatója és az ingyenes futtatás is.
Ötleteket, javaslatokat biztosan szívesen fogad ehhez Keresztes János ( 30/3562147 ).
Szeptember 22-én pedig a Bács-Kiskun megyei Vadásznapon, Baján lesz ismét lehetőség a magyar agár népszerűsítésére és a coursinre.
Az ingyenes futtatásokat Töpfner József alelnök áldozatos munkájának köszönhetjük.
Bízunk benne, hogy még további agarászok önzetlen munkája révén az "igazi" agaras alföldi régióban, vagy Somogyban is találkozhatnak a magyar agár kedvelői és megszállottjai.
A déli 34 fokos hőség a rendezvénysátorhoz hajtott bennünket is, ahol a szervezők figyelmességéből finom ebédet és italt kaptunk.
Nem tudom, hogy a forróság, vagy a pénzhiány játszott-e nagyobb szerepet, de láthatóan sokkal kevesebb kiállító és érdeklődő volt, mint az elmúlt években.
Nem dicsekedhetek én sem színes fotós beszámolóval, mert egyedül voltam a kutyámmal, így csak pár kép készült a bemutató helyszínén.
Mellettünk solymászok és íjászok voltak, aminek nagyon megörültem! Egyrészt mert ilyen közeli sólyom fotókat még nem készíthettem, másrészt pedig az íjászokkal beszélgetve sok régi barátomról hallottam hírt a Nomád Íjász Kör alapítói és volt évfolyamtársaim és íjász barátaim közül.
Az érdeklődő közönség érkezéséig egymást szórakoztattuk a szokásos csipkelődéssel és a laikusok "kábításával". Keresztes Jani például beszólt a bemutatóra igyekvő két korhű ruhás "gentlemannak" - nem korhű a ruhátok! Miért? Mert gumiból van a cipőtalp...
Aztán pedig Diácska tartott jópofa idomítási bemutatót, demonstrálva, hogy a közhiedelemmel ellentétben az agár nem buta és nehezen idomítható kutya.
Nem parforsz módszerrel dolgozik, hanem táp jutalomfalattal. Nem tudom, ha Hunor nyuszi falatokat kapna, talán már keringőzni is tudna...
A kutya szépségverseny után megjöttek az érdeklődők is. Röviden:
A szelíd agarak ismét meghódították pár kislány szívét.!
A vadászok továbbra is maradtak a puska és a sörsátor nyújtotta biztonság mellett...
Az agarak lustán futottak a rövid pályán, hosszún meg talán hőgutát is kaptak volna.
A legaktívabb Hunor volt, a legszebben futó Kökény, a leglustább Janka, a legjobb kanyarvevő pedig egy tacsi volt!
Lehet hogy Janka azért volt lusta, mert idén nem volt élő nyúl???

Megnyitó a rendezvény sátorban
A kislány várhatóan agár rajongó, a nagylány pedig remélhetően OAE tag lesz...
Ilyen madárképeket szeretnék végre fotózni a természetben is...
Kökény pisilős kis olasz haverjával
Két hagyomány őrző gentleman sólyommal és logbow-val. 
Tetszik a módszer! Ilyen sapka kéne a futás előtt hisztiző agarakra is!
Kétségtelenül Ő volt a nap legbájosabb kutya felvezetője!



Sajnos a futásokat nem fotózta senki, mert mi a futni akaró hisztis kutyáinkkal birkóztunk.
Talán valamelyik hivatásos tesz fel képet valahová?
Valamennyi képem ide kattintva nézhető.

1 megjegyzés: