2014. január 10., péntek

Templomok Beleznán, Nemespátrón. 2013.10.22.

Munkám, útjaim során igyekszem észrevenni és megörökíteni a természet és az építészeti kultúra értékeit.
Már tavaly is osztottam meg fotókat a beleznai és a nemespátrói templomokról.
Mostani képeimnek az adta az apropóját, hogy ragyogó októberi napsütésben mindig különösek a színek és végre sikerült belülről is megörökítenem a beleznai templomot.
Beleznáról kifelé jövet éppen a templomkertet rendezték és megkértem a gondnokot, belülről is szeretném megörökíteni ezt a vidéki viszonylatban páratlan neogótikus remeket!
Nagyon készséges idegenvezetésben részesültem, így most a tavalyi külső fotók mellett belülről is be tudom mutatni ezt a kis falusi ékszerdobozt!
A templom lábazata felázott az utóbbi időkben, ezért ajánlott lenne a további mállás megakadályozására valamilyen vizesedést megakadályozó állagmegóvás szakszerű körültekintéssel. Tervek és szándékok vannak erre a felújításra, de a szakszerűség miatt azért nem vagyok teljesen nyugodt, már csak a korábbi festés miatt sem...
Belezna és templomának történetével és az egyéb látnivalókkal most nem akarok senkit terhelni, mert ide kattintva a község honlapjáról minden megtudható.
Egy kis reklámot azért hadd csináljak a legújabb kutatásoknak, melyek a Zrínyi Újvár történetéhez és az 50-es évek határőrizeti bunkerrendszeréhez kapcsolódnak.
A téma iránt érdeklődőknek, előzetes egyeztetés után a kultúrház vezetője előadást, helyszíni bejárást, esetleg még szállás lehetőséget is tud ajánlani! (Telefonszámot tudok adni).
Kirándulni vágyóknak merem ajánlani Belezna és Szentmihály hegy környékét, a Mura és Dráva találkozását és a Két Sárkány házias főztjét. Utóbbi helyszín garantáltan alkalmas kedvező árú családi, baráti és céges rendezvényekre!

Beleznai római katolikus templom a falu elején, balra.

Stílusa, tornya a Mátyás temploméra hajaz.
És amit belépés előtt illik tudni...
Egyszerűség, szolid színek a beleznai templomban.
Beleznai oltárkép.
Gróf Zichy Ödön, az építtető családi karzata.


A templomról kívülről, 2011-ben készült fotóim ide kattintva webalbumomban megnézhetők.

Nemespátró felé a surdi hegyen kell felkaptatni, ahol ilyenkor szépek az ősz színei és már javában készülődnek a karácsonyfa szezonra jelöléssel, vagy már kivágással is.



Nemespátrón sajnos csak kívülről tudtam fotózni a nemrég felújított evangélikus templomot, mely 1868-ban épült és igen csak felcseperedtek előtte a millenniumi hársfák!


Evangélikus templom Nemespátrón.

Mint nagy múltú nemesi településnek, Nemespátrónak igen sok megmentésre érdemes építészeti értéke van!
Jellegzetes paraszt porták, kutak, gazdasági épületek. Nem csak itt, de a környező somogyi falukban is jó lenne sürgősen felkarolni a még menthető, akár még műemléki védettséget is megérdemlő helyi jellegzetességeket!


Ez a templom előtt álló két vályús kerekeskút már kuriózum, megőrzésre érdemes!

Tudom! Pénz, pénz, pénz! De azért a jó szándékú és igényes felújításokra is van példa igaz, még igen csekély számban...
Nemespátró történelméről és látnivalóiról a falu honlapján, ide kattintva tájékozódhatsz!

Valamennyi aznap készült fotó ide kattintva képgalériámból elérhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése