2018. március 22., csütörtök

Megjöttek a gólyák! 2018.03.20.

Megint egy enyhe telet tudhatunk magunk mögött.
Ha végigpörgetem az idei határidőnaplómat, csupa tavaszias dolog köszön vissza belőle. Január első hétvégéjén például + 15 C fok meleg volt, de később is 3-5 fokok kevés esővel. Január 30-án például méhek döngték körbe a virágzó mogyorókat és az udvarban álló nagy juhart. Javában nyíltak a kankalinok és kibújtak az első krókuszok.
Február elején már hívta párját a balkáni gerle, de ami főleg szokatlan volt, hogy a teraszunkról 6-án egy napon láttunk barna mókust szaladgálni, ugyanakkor süvöltők, ritka téli vendégek csipegették a rügyeket a japánalmán.
Másnap viszont leesett az első hó és ki is tartott februárban az enyhe, de havas idő. Valentin napjára megérkezett hazánkba az első gólya!
Március első napja hozta a leghidegebb (-15 C fok) napot, majd 11-re ismét +18 fokra változva az idő meghozta az első bíbiceket, seregélyeket, amelyek mindig biztos jelei a tavasznak.
Henrietta napjára kicsit korán, de megjöttek az első füsti fecskék Hettihez.
És tovább cifrázta a tavasz tündér, mert Sándor és József hóval köszöntött bennünket!
Viszont 20-án Miklósfára is megérkezett az első gólya, mégpedig egy hím a Bem utca 2. előtti fészkébe, melyről még le sem olvadt a hó!
Két napot kellett csak várjon, hogy megérkezzen a párja is.
Nem sokat teketóriáztak, nem fészekrendezéssel, hanem inkább párzással kezdték az első közös napjukat, hogy a melegedő időben mihamarabb kezdődhessen a költés.
Várjuk a többiek szerencsés érkezését is az idei "gólyahírek" közléséhez...Az első miklósfai gólya március 20-án érkezett.

A hím kicsit rendezgette a Bem utcai fészkét.

A hóra talán nem számított,

átszállt a Nagy Lajos utcai fészekbe is terepszemlére.

Március 22-én aztán megérkezett a párja is!

Nem romantikáztak sokat, hanem hozzáláttak a családalapításhoz.

Pihenés a napsütésben.

Tollászkodás után a rétek felé vette az irányt.

A tojó is hamarosan követte.Az idei első gólyapár képei itt láthatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése