2017. február 6., hétfő

XVII. Miklósfai Répafőző Fesztivál. 2017.01.21.


A farsangi műsorszezon nyitányaként ismét Répafőző Fesztivált rendezett a Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület a Mindenki Házában Január 21-én.
Az egyesület önkéntes segítői most is nagy sürgés forgásban már előző nap készültek a rétesek és a hagyományos répaleves elkészítésével.
Tavaly hamar elfogyott minden ezért idén három kondérban is főtt a miklósfai paradicsomos húsos répaleves.
A zsűri viszont hiába állt készenlétben, csak nem akartak érkezni a nevezők délelőtt.
Végül is 9 nevező répás ételei kerültek a bírák elé 17 féle étek formájában, melyekből 7 hagyományos "egytál" répás étel, 3 répából készült ételkülönlegesség, 7 pedig a desszert, répás édesség kategóriában nevezett.
Az ünnepélyes megnyitóra minden a helyére került! Még a nap különlegességének, a répa pálinkának is sikerült helyet találni.
Tudomásunk szerint ez volt az első alkalom, hogy tarlórépából párolt le valaki pálinkát melynek "illata" belengte az előteret...
Höbe István, mint az est házigazdája felkérte a meghívott vendégeket, Dénes Sándor Nagykanizsa MJV polgármesterét és Cseresnyés Péter államtitkárt köszöntőik megtartására. Mindkét felszólaló a közösség összetartó erejét és a miklósfai hagyományok ápolását emelte ki beszédében.
Ezután a program szerint a Zalagyöngye Táncegyüttes nyitotta meg a műsort, majd Baj Bianka népi meséje következett.
A következő produkció a helyi tehetségek bemutatásának jegyében telt, mert a miklósfai Vanyó ikrek lakták be a színpadot.
A Vanyó család 2014-ben költözött Miklósfára. A két ikerpár 12 éves lányai, Ingrid és Vanda, valamint a 9 éves fiúk, Fülöp és Karsa, valamennyien zenélnek.
Fellépésük során a trombita két hegedű és cselló összeállítású kvartettjükben egy régi angol dalt, majd a két leány a Bábszínház című darabot adták elő, melyet Ingrid hegedű szólója következett Galop címmel. Zongorán kísérte Simó Márta.
Ezt követően került sor az est abszolút közönségsiker előadására, melyen Vanyó Fülöp és Vanyó Karsa Alvaro Soler Sofia című dalát énekelték a palini általános iskola 3. osztályos "táncosnőinek", Varga Dorina, Koller Viola, Boros Adrienn, Molnár Lujza és Molnár Boglárka profi előadásában látványosítva!
A kulturális blokkban Szabó István és Vukics Nikoletta koncertje zárta a sort.
Az est további részében a zsűri elnöke, Rákhely Árpád ismertette a répafőző verseny eredményeit és tapasztalatait.
Az első kategóriában arany érmet kapott a Miklósfai Kertbarát Kör csülkös babos répalevese. Ezüst érmes lett a Mi-NŐK klub kemencés csülkös répája.
Bronz érmet kapott Imrei Zsuzsanna hagyományos, paradicsomos húsos répája.
Második kategóriában aranyérmes lett Horváth Imréné húsgombócos rakott répája. Ezüst minősítést ért el Németh Gézáné répás curry étele. Bronz minősítést kapott a Bajcsai Nyugdíjas klub rakott répája.
Harmadik kategóriában aranyérmes lett Horváth Imréné répás palacsintája. Ezüstérmet kapott a Mindenki Háza csapatának aszalt szilvás rétese és bronzérmet ugyanennek a csapatnak a fahéjas rétese.
A zsűri szakmai különdíját a Mindenki Háza húsos babos répájának ítélte.
A versenyzők ételeinek kóstolására sajnos csak hat féle étellel neveztek, de a rengeteg rétesből és répalevesből bőven jutott mindenkinek.
A szervezők és segítők mindent megtettek, hogy a közönség jól érezze magát, de önkritikusan be kell vallanunk, hogy a korábban megszokott közönség és a nevezők létszáma messze elmaradt a várakozásoktól.
A vezetőség levonva a konzekvenciákat jövőre jóval korábban és nagyobb hírveréssel, intenzitással készül megújítani a répafőző verseny gasztronómiai értékét.
Rövid képriport:

Három üstben főtt a répa, de jutott bele hús is!

Az idei répakülönlegesség!

De ebből is fogyott rendesen...

Répamese tortában megörökítve!

Cseresnyés Péternek a répapálesz szaga is ütős volt.

Dénes Sándor polgármester egy kerekrépával a kezében kapott ihletet köszöntőjéhez.

Itt maradandó élményhez jutott mindenki...


A Zalagyöngye Táncegyüttes tagjai kifulladásig ropták.

A tán után és a répapálinka előtt még mosolyogtak...

A Vanyó kvartett.

Fergeteges sikerük volt a palini táncosnőknek! 

Vanyó Karsa és Fülöp Alvaro Soler dalát nyomja magabiztosan.

Az aranykezű miklósfai répás menyecskék...

Szabó István és Vukics Nikoletta koncertje.

A zsűri eredményt hirdet.

A 2107-es répafőző versenyzők.

Jutott is, maradt is...

Valamennyi fotóm ide kattintva megnézhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése