2014. szeptember 1., hétfő

Vas Megyei Vadásznap Sárvár, 2014.08.30.

Az idei évben érdekes helyzet állt elő az Országos Agarász Egyesület programjában.
Sok megyei szervezet lassan döntötte el megyei vadásznapi programját és a vasi és zalai szervezők ráadásul egy időpontra terveztek, így választanunk kellett.
Mivel a vas megyeiek már év elején felkértek bennünket a lassan már hagyományos szereplésünkre, ezért a "hazai pálya", Sohollár helyett Sárvárt, a Nádasdy-várban megrendezett Vas Megyei Vadásznapon való szereplést választottuk.
Mindannyiunk véleménye az volt a helyszín bejárásakor, hogy a szervezők, az OMVK Vas Megyei Területi Szervezete és a Vasi Vadgazdálkodók Védegylete jól döntöttek, hogy Bükfürdő után a Nádasdy-várba hozták a vadásznapot, mely sokkal méltóbbnak és látogatottabbnak bizonyult az előzőeknél.
A megnyitón köszöntőt mondott Gagyi István, a Vas Megyei Vadászkamara elnöke, majd Ágh Péter országgyűlési képviselő és Dr. Jámbor László OMVK elnök mondtak ünnepi beszédet.
Az Ökumenikus Hubertusz misét az ifjú vadászok fogadalomtétele követte, mely után került sor a kitüntetések, elismerések átadására.
A megye vadgazdálkodásáért, vadászati kultúrájáért tevékenykedők elismerése után egyesületünk is lehetőséget kapott egy emléklap átadására, melyet Keresztes János az OAE elnöke adott át Varga Aladár vadász kynológus részére, elismerve ezzel a hagyományos vadászati módok és a magyar agár népszerűsítése terén végzett eddigi munkáját.
A megyei Diana Vadászhölgy Klub gyermekrajz pályázatának eredményhirdetése után ebéd, majd műsorok következtek a belső udvar színpadán.
Először vadászkürtösök, majd a városi mazsorettek produkciója következett.
Az OAE bemutatóját a Magyar Agár Hagyományőrség előadása nyitotta meg a hagyományos vadászati módokról, agaras vadászatról, melyet Szeifer Diána zenés magyar agár idomítási műsora követett.
Sajnos be kellett előznünk a Kemenesmagasi Citerazenekar előadását, hogy még legyen idő a sokak által várt és látványos agárfuttatási bemutatóra.
Erre a a bejárat melletti várárok nem túl nagy területén került sor, viszont a nézők szempontjából ideális volt a hely, mert három oldalról lehetett rálátni.
Keresztes János megismertette a nézőkkel a magyar agarat és az agarászat szépségeit, miközben Töpfner József irányításával műnyulak futkosása kavarta fel az ebek kedélyeit.
A megjelent agarak többször is futhattak, de a többi kutyás részéről is volt érdeklődés kipróbálni a műnyúl utáni hajszát.
A legnagyobb sikere Szilágyi Csilla kutyáinak volt! Kökény villámgyorsan vette a szűk fordulókat, Csoki (kis olasz agár) mókás pattogó futása mindig mosolyt csal a nézők arcára, Bóbita (mudi) pedig látványos bukfenccel kapta el a műnyulat, látszott, hogy agarak között nőtt fel!
Dia Hunorja ismét bemutatta, hogy nem csak pörögni, meghajolni tud, de érdekli a nyúl űzés, sőt, még az aranysakál is...
A Magyar Agár Hagyományőrség részvétele a programon emelte a látványosságot, ők vitték a zászlókat, korhű viseletben tartottak előadást és sátruknál szemléltették, hogy az agarak sem vetik meg a "keleti kényelmet"!
Az agárfuttatás mellett lehetett gyönyörködni retro autókban és motorokban, majd a megyei rendőrök munkakutya bemutatója következett.
A vadásztársaságok sátrainál vadételek illata szállt, készültek a főzőversenyre, de volt megmérettetése a jóféle boroknak és pálinkáknak is.
A programok közben vadászfestők kiállításában, gyermekrajz kiállításban, trófea bemutatóban is gyönyörködhetett a sok nézelődő, a bejárat másik oldalán pedig a Magor Íjász hagyományőrzők tartottak íjászbemutatót.
A szép környezet láttán bízunk benne, hogy jövőre ugyanitt, a Nádasdy-várban, még színesebb programokkal várja az érdeklődőket és a vadászokat a vasi vadásznapot szervezők gárdája.
A helyszín történetéről ide és ide kattintva még többet is megtudhatsz.
Köszönet a vendéglátásért, jól sikerült nap volt. Az eső is csak azután kezdett cseperegni, ahogy összepakoltuk sátrainkat...
Rövid képes riport az eseményekről:

Ünnepélyes megnyitó a Vas Megyei vadásznapon. A Magyar Agár Hagyományőrség bevonulása a zászlókkal.
Dr. Jámbor László, az OMVK elnökének beszéde.
Kihunyt már a tűz a büszke bika szemében...
Keresztes János az OAE nevében megköszöni Varga Aladár kynológiai tevékenységét.
A kitüntetett vasi vadászok.
Vas Megyei Vadászkürt Egyesület és a Soproni Egyetem Vadászkürtöseinek Baráti Köre előadása.
Sárvár Város Mazsorett Együttese.
Magyar Agár Hagyományőrség előadása.
Szeifer Diána magyar agár idomítása.
Tanulni mindenhol lehet. Nézd! Ez a vércsapa!
Az agarak könnyen ismerkednek....

Első ismerkedés az aranysakállal!
Volt itt kis agár,
de ember méretű dog is.
Cuki mazsorettekben,
de valódi cukorkákban sem volt hiány...
A leglátványosabb program mégis csak a miénk volt...
Sebes agarak vették a szűk kanyart.
De mindenféle fajtájú ebek is lelkesen vették űzőbe a műnyulat. Bóbita, mudi létére agárként hajszolt!
El nem maradhat a gyerekek agársimogatása, a kutyák megszerettetése...
A program végére mindenki elfáradt. Szederke elszenderedett.
Nekik külön köszönet az agár pesztrálásért, mert csak így maradt időnk beszédre, fotózásra!


Valamennyi fotó ide kattintva megnézhető a Picasa webalbumban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése