2012. december 1., szombat

I. Nemzetközi Magyar - Arab Solymász Találkozó

Már nagyon vártuk a november 29-én a Zala megyei Nagypáliban megrendezett I. Nemzetközi Magyar - Arab Solymász Találkozót!
A Magyar Solymász Egyesület jóvoltából az Országos Agarász Egyesület is meghívást kapott, hogy a meghívott vendégeknek bemutassa egyesületünk és a magyar agarászat múltját, jelenét, valamint egy agárfuttatási bemutatóval színesítse a programot és érzékeltesse, milyen látványos volt a magyar agárral történő vadászat egykor.
A nagyszabású három napos rendezvény szervezői a Magyar Solymász Egyesületen kívül, Köcse Tibor Nagypáli Község Polgármestere, Bolek Zoltán a Magyar Iszlám Közösség Elnöke és Horváth Ildikó, a Tourinform Nagypáli Irodavezetője.
A három napos rendezvény helyszínei Sümeg, Tapolca és Nagypáli voltak.
Az előadások átfogták a térség bemutatásán kívül a hazai iszlám történetétől, a sólyomvédelmi programon keresztül a solymászat elméleti kérdéseinek bemutatását.
Az elméletet pedig követték a látványos gyakorlati bemutatók, a történelmi harci játékoktól, az íjászat, az agarászat és a solymászat által prezentált ősi magyar vadászati módok hagyományának megismertetéséig.
Az OAE agárfuttatása a csütörtöki programban szerepelt, ezért ezt ismertetem részletesen.
Kellemes őszies időben került sor Nagypáliban az Öko-völgyben 10 órakor kezdődő programokra.
Már érkezéskor tátva maradt a szánk az amerikai stílusú lakóparktól, mely mellett az Innovációs Öko-centrum teljes kényelmével fogadta az érkezőket.
A solymászok, íjászok és agarászok díszsorfala előtt köszöntötték a szervezők a megjelenteket, majd az épületben került sor a megnyitó beszédekre, ahol Billege Balázs a Solymász Egyesület részéről köszöntötte a megjelenteket. Bolek Zoltán az ősi hagyományok és a közös kulturális gyökerek ápolásáról beszélt és az arab-magyar kulturális kapcsolatok erősítését szorgalmazta. A házigazda, Köcse Tibor polgármester pedig a község bemutatásán kívül a gazdasági kapcsolatok erősítését is szeretné elérni, valamint azt, hogy ez a rendezvénysorozat hagyományteremtő szándékkal jött létre!
Az érkező diákok nagyon élvezték, hogy a műsor kezdéséig sétáltathatták az agarakat és közelről csodálhattak sólymokat, héjákat és szirti sast!
Nyitó programként a Kanizsa Íjász Egyesület tagjai tartottak íjászati bemutatót, ami nem csak céllövésből állt, hanem az érdeklődő diákoknak érdekes és szakszerű előadást is tartott Németh Gábor a kanizsai íjászok elnöke.
A közeli kaszálón eközben Töpfner József kijelölte az agárfuttatáshoz szükséges pályát, majd a közönség részére Keresztes János, az OAE elnöke tartott előadást a magyar agarászat és a magyar agár történetéről.
A magyar agarak lelkesen vetették magukat a műnyúl után is, bemutatva, hogy náluk még nem halt ki az ősi ösztön. Töpfner József a párban engedett agarak hagyományos, corkáról való indítását gyakoroltatta az arab vendégekkel, de kiváló ötletnek bizonyult az iskolások futtatása is, mert nagy lelkesedéssel vetették magukat a műnyúl után!
A végére maradt a nap fő programja, a solymászok bemutató vadászata!
A szép számmal megjelent solymászoknak köszönhetően szebbnél szebb vadászsólymokat és héjákat, valamint az egek királyát, a szirti sast is megcsodálhatta a nézősereg vadászat közben.
Láthattunk üregi nyúlra vágó héját, fácánra zuhanó sólymot és szirti sast rókafogás közben.
Az érdekes műsornak a szürkület vetett véget, majd tiszteletadás következett a vadnak, amikor a napi teríték mellett a solymászok vezérkara megköszönte a részvételt mindenkinek.
A programok közben a Zalai Katonai Hagyományőrző Egyesület tagjai Csondor Csaba vezetésével kemencében sült népi étellel és frissítőkkel lepték meg a fáradó vendégeket. Azt is megtudhattuk tőlük, hogy a hagyományőrzésbe a lovas íjászat mellett a magyar agár megőrzése is hozzátartozik!
Köszönjük miden szervezőnek, hogy részesei lehettünk ennek az érdekes programnak és kívánjuk, hogy a hagyományteremtő szándék és a nemzetköziség kiszélesítése jövőre is sikerüljön!
Az OAE nevében pedig köszönjük tagjainknak és barátainknak, hogy elhozták agaraikat és részvételükkel színesítették a műsort!
Most egy rövid képes összefoglaló következik a csütörtöki nap eseményeiből:


Solymászok és agarászok díszsorfala köszöntötte a vendégeket

Billege Balázs, Bolek Zoltán és Köcse Tibor megnyitó beszédei

Arab vendégek, náluk is ősi hagyománya van a solymászatnak és agarászatnak.

A Solymász Egyesület tagjai héjákat,

sok vándorsólymot,
és még egy szirti sast is hoztak a bemutatóra.

A vadászmadaraknak,


és Töpfner Józsi agarainak is osztatlan sikere volt a diákok között!
A Kanizsa Íjász Egyesület bemutatója-szép tartás és hibátlan elengedés...

Keresztes János és Töpfner József tartják az OAE agárfuttatási bemutatóját.

A Solymász Egyesület vezérkara is jelen volt
Én sajnos csak ezt az "agárfuttatást" tudtam megörökíteni...

Nagyszerű ötletként a fázós diákok lelkesen vetették magukat a műnyúl után!

Oldott volt a hangulat!
A görénnyel kiugrasztott üregi rossz irányba fordult.

Nem sok ideje volt feleszmélni!

A fácánokat vadászkutyák mozdították ki a csalitosból a kutyák,

 a többi néző és a sólymok érdeklődő tekintete elé.



Pár szárnycsapás a szirti sasnak, (foto-Tóth Z.)

és a róka védekező harapását halálos fogással torolta meg! (foto-Tóth Z.)
Ez a róka történet természetesen a mi kutyáinkat is felettébb érdekelte!

Egy nem teljes agarász csoportkép

Csondor Csabáék most a lovak helyett a kemencénél tüsténkedtek

Igen! Én vagyok aki kihagytam azt a finom pálinkát és a fokhagymás langalót!

Vágyakozó pillantások lentről...

Vágyakozó pillantások felfelé...
Mert szabadon szárnyalni jó! (foto-Tóth Z.)
Kézműves bemutató a vacsora előtt.

Tiszteletadás a vadnak a teríték körül!

A solymászok minket is megtiszteltek ezzel a kompetenciával...(majd ha egyszer mi is bekerülhetünk a vadászati törvénybe!)

Kiosztásra került az "aranyfácán" díj is...








Az összes saját képanyag ide kattintva, vagy a képgalériából nézhető!
Köszönöm Tóth Zoli miklósfai íjász barátomnak az átadott képeit!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése