2012. március 12., hétfő

Árvay János borászati előadása

Március 9-én került sor újabb szakmai előadásunkra, melyen Árvay János országosan elismert borász mutatta be a tokaji borvidéket, a családi borászat történetét, a speciális tokaji borkezelési eljárásokat és nem utolsó sorban borait.
Nagyon sokfelé jártunk már borászati kiránduláson, de Tokajig még nem merészkedtünk a nagy távolság miatt.
Most egy véletlen ismerkedés kapcsán Tokaj borászati miliője és borai látogattak hozzánk, Árvay úr személyében, aki 2003-ban elnyerte az Év Bortermelője címet és mint az ország 10 legjobb bortermelőinek egyikét emlegetik.
 Az előadásra kíváncsi 65 főnyi közönség meglepő figyelemmel és türelemmel hallgatta és kóstolta végig a négy órás programot.
Érdekes és tanulságos volt, hogyan, milyen útvesztőkön keresztül lesz valakiből egy kis szőlőbirtok öröklése révén országos hírű sztár borász.
Úgy tűnik a borászatokban azért könnyebben kialakulnak a családi gazdaságok, mint más ágazatokban, hiszen itt egy befutott cég, pincészet biztosabb jövőt kínál a család fiatalabb tagjainak, mint mondjuk az állattenyésztésben.
A tokaji technológia megismerésén kívül megcsodálhattuk Rátka kőzeteinek sokféleségét, mivel Árvay János lelkes gyűjtője e kőzeteknek, melyek a tokaji borok jellegzetes ízeinek alapját adják.
Előadás közben egy "beköszöntő" bor után végigkóstolhattuk a pincészet kínálatának színe-javát, mely kilenc borfajtát jelentett a sárga muskotálytól, a hárslevelűtől a furminton át az aszúig, a száraztól az édes borokig.
Az eseményről a Kanizsa TV is tudósított, mely ide kattintva megnézhető.
Az Árvay Családi Pincészet után érdeklődők honlapjukon, ide kattintva többet is megtudhatnak Tokaj titkairól.
Néhány kép az előadásról:

Németh József megnyitja Árvay János előadását
Kilenc fajta tokaji bor az Árvay pincészetből
Árvay János és Horváth József megosztják egymással borkészítési titkaikat...
A kóstoló végén már mindenki ért a borhoz
Rátka kőzetei adják a mineráliás ízeket. A bor fogy, de a kő marad!

További képek a képgalériában, ide kattintva nézhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése