Volt némi aggodalom a vezetőségben, amikor a zsűri bejelentette, hogy a jogszabályi változások miatt csak a bejelentett pálinkafőzők termékeit várják zsűrizésre.
Az aggódásra rácáfoltak a gazdák azzal, hogy 25 párlatkészítő részéről rekordszámú, 58 párlatminta került nevezésre!
A fajták sorba rendezése során kiderült, hogy továbbra is a körte és szőlő alapú pálinkák jelentik a nevezések derékhadát, de különlegességekből sem volt hiány.
A teljesség igénye nélkül szemezgettünk a címkék között. A megszokott birs, körte, kajszi, meggy, málna és törkölyök között szerepelt füge, paradicsom, fekete szeder, bodza, jonathán alma, vegyes borseprő, noah, izabella és más borszőlő is.
A megszokott zsűri, Komoróczi Lajos, Szántó András, Lenkeiné Pásti Katalin kiegészülve Ábrahám Jánossal, akik két csoportban nagy lendülettel kezdtek a bírálatba. Nehezen születtek az arany minősítések, de lehet csak azért, mert a "nagyágyúk" a végére maradtak...
A végső számvetés során kiderült, hogy talán még szebb eredmények születtek, mint a korábbi nagyon jók!
21 arany, 19 ezüst, 8 bronz, 9 oklevél és egy dicséret került kiosztásra. az utóbbit a paradicsom kapta, mint nem gyümölcs párlat.
A zsűri tagjainak értékelése hasznos tapasztalat és további biztatás volt mindenkinek, hiszen a minták 69 százaléka így is minősített arany-ezüst kategóriájú lett. Nem szerepeltek most jól a vilmoskörték, nekik nem kedvezett a tavalyi évjárat. Viszont a szőlő és törköly párlatok valóban kiválóak lettek. Komoróczi Lajos külön felhívta a figyelmet a borseprő párlatokban rejtőző lehetőségekre!
A legutolsó pillanatig bizonytalan volt az öt legjobb pálinka közötti végső összevetés eredménye.
Végül a zsűri úgy ítélte meg, hogy ez évben a Miklósfa legjobb pálinkája címet Koncz Tivadar fekete szeder párlata érdemelte ki.
A szakmai különdíjat Gárdonyi József bodza párlata kapta.
A nap szenzációjaként Gárdonyi József 7 arany oklevelet tarthatott a kezében, mivel mind a hét nevezett mintája arany minősítést kapott!
A gazdák kézhez kapták mintáik szakmai bírálati lapjait és a miklósfai asszonyok ízletes vacsorája után még személyes értékeléseket tartottak.
A zsűri arról is tájékoztatta a közönséget, hogy nem mindenhol ilyen kvalitások és eredményesség mellett zajlanak a mustrák. A hasznos gyakorlati tanácsok után elhangzott: jövőre Veletek ugyanitt! Úgy legyen!
Végül a szokásos képriport:
Miklósfai pálinka erdő sűrűjében. |
Illatolás, ízlelgetés, de a java vödörbe megy... |
Munkában a zsűri. |
A munka után már mertek inni is... |
Németh József és Komoróczi Lajos értékelik a pálinkamustra eredményeit. |
Czinki Ferit borseprű párlata miatt "példaképül állították a személyi állomány elé"! |
Milávecz Lászlónak is volt oka a büszkeségre. |
Sajni József felgyógyult és egypár különlegességet alkotott... |
Ábrahám Jánost az etika és a zsűritagság "mentette meg" a kiugró eredménytől! |
Gárdonyi József a nap "arany embere"! |
7 nevezés, 7 arany! |
Koncz Tivadaré lett Miklósfa legjobb párlata. |
A jutalom "saccoló". |
Valamennyi fotóm itt nézhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése