2022. augusztus 21., vasárnap

Az idei év sem alakult kedvezőbben a miklósfai gólyák számára. 2022.08.21. Miklósfa

 2004 óta figyelem és jegyezgetem a gólyák érkezését, költését és egyéb adatokat. Eleinte ezt a tevékenységet az egész falugazdászi körzetemben folytattam, mivel a falusi félfogadásokra menet nem okozott gondot a megfigyelés és az adatok megkérdezése a fészkek mellett lakóktól. Az utóbbi években már csak a miklósfai gólyakolóniára korlátozódik a figyelmem.

Bár fotókat készítettem év közben is róluk, de a megosztások terén kicsit hanyagoltam őket. A tavalyi problémás év után az idei sem alakult kedvezőbben a költés eredményességét illetően. 

Mivel számozás, gyűrű hiányában nem teljesen egyértelmű az egyedek beazonosítása, így csak a megfigyléseimre alapozva írom le az idei történéseket.

Az április 8-i blog bejegyzésemben adtam hírt a gólyák érkezéséről, most pedig csak összefoglalom a költési eredményeket.

A Nagy Lajos utcai pár költése eredménytelen volt.

A Csiky Gergely utcával szembeni tartó nélküli fészekből egy fióka repült ki.

A Kápolna téri fészekben egy fióka nőtt fel, egy fiókát és egy, vagy két tojást kidobott  a tojó.



A Marek utcai fészekben viszont eredményes költés után augusztus 8-ra kirepült mind a négy fióka.



Augusztus 16-ig a többi fióka is ki tudott repülni, viszont az önálló táplálékszerzést kérdéses mennyire tudták elsajátítani, mivel 20-ra már megkezdték a délre vonulást. 

Összességében az év időjárása sem alakult kedvezően, nem tudtak tocsogók kialakulni, szárazak voltak a rétek, így alig lehetett békákat, hüllőket látni.  A táplálékbőség elmaradását jelzik vissza a gyenge költési eredmények.

Csak remélni lehet, hogy a fiatalok kibírják a hosszú út viszontagságait és jövő tavasszal újra köszönthetjük őket itthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése