2019. november 15., péntek

XII. Gödöllői Vadásznap, Gödöllői Királyi Kastély 2019.09.22.

Szeptember 22-én tartották Gödöllőn a Királyi Kastély parkjában a Gödöllői Vadásznapot, mely a hagyományos vadászati módok bemutatkozásának napja.
Idén a kastély igazgatójának meghívására az Országos Agarász Egyesület is lehetőséget kapott a bemutatkozásra, immár másodjára.
A Vadászkamara Kürtegyüttes jelezte a látogatóknak a programok kezdetét.
A változatos műsorok, bemutatók, kiállítások felsorolása is hosszú lenne, ezért csak annyit említek, hogy verőfényes szép időben igazi családi programnak ígérkezett ez a vasárnap.
Az ismertetésben inkább a résztvevő agarászok szemszögéből mutatom be a nap történéseit.
Mivel korán érkeztünk, így volt idő a pályával és a többi fellépővel való ismerkedésre.
Idén a kastély szökőkútjához közeli kertrészt jelölték ki a fellépőknek, melynek előnye a korábbihoz képest, hogy a közönségnek nem kellett sokat gyalogolni és az agárfuttatáson kívül itt mutatkoztak be az íjászok, solymászok, elöltöltős puskások is.
Számunkra viszont rövidnek tűnt a kijelölt pálya, ezért rögtönzésként engedélyt kértünk a délelötti futamok közelebbi megtartására, ahol látványos, hosszú futásokat mutathattunk be. Igaz, előfordult, hogy néha a pályára tévedők miatt kicsit várakozni kellett, de Keresztes János agarászatot bemutató előadása után a futások folyamatos kommentálásával áthidalta a várakozást. Az agárfuttatás és az ismeretterjesztő előadások szép számú nézőt vonzottak. Sisy "királynő" is meglátogatta az agarászokat udvarhölgyeivel, akiket agarainkkal remek fotókon sikerült megörökíteni.
Utánunk a vadászíjászok, solymászok és elöltöltős lőfegyveresek előadásai következtek, majd délután ismét agárfuttatás következett.
Biztonsági okokból egy körbekerített szűkebb pályán, ahol az agarak ugyan nem tudták kifutni magukat, de a fordulékonyságukat bemutathatták.
Kihasználva a szép időt és a lehetőséget, megbeszéltük a Vadászati Világkiállítással kapcsolatos információkat, feladatokat, aktuális dolgainkat.
Valamennyien jól éreztük magunkat, az agarak szinte folyamatosan futhattak a pályázaton beszerzett és itt debütált rolleres nyúlhúzás jóvoltából. Úgy tűnik, sokat könnyít és a futtatást gördülékenyebbé teszi ez a megoldás.
Köszönjük a meghívást a vendéglátóknak és elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a hagyományos vadászati módok bemutatkozásainak leghosszabb és legnagyobb közönségsikert elérő műsorát nyújthattuk.

Rövid képriport:

Az OAE csapata a Gödöllői Vadásznapon.

Sísy Őfelsége is meglátogatott bennünket.

Az elegáns agaraknak régen is helye volt a főúri körökben.


Ez a kép igazán illik a Grassalkovits-kastélyhoz, amely most a Gödöllői Királyi Kastély nevet viseli.


Vadászíjászok bemutatkozása.

A Magyar Solymász Egyesület bemutatkozása.

Főúri közönség.

Sokféle ragadozót láthattunk, de sajnos repítést nem.

A kis countessa sólyommal.

Rögtönzött egyesületi megbeszélés.

Terepfutás magyar agarakkal.

Bevált a rolleres műnyúlhúzás!



Szűk fordulókkal vágtattak az agarak.

Beleadtak apait-anyait!


Valamennyi fotóm ide kattintva megtekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése