2019. november 8., péntek

Nagyecsedi Agarásznap és Tarcsay Béla kiállítása 2019.10.26.

Nagyecsed a régi lápi világ mellett legalább annyira híres az agarászat megőrzésében.
A XIX. században is híresek voltak a szatmári díj agarászatok és itt a múlt rendszerben akkor is sokan tartottak agarat, amikor az tilos volt.
Ma is Ecsed számít az agarászat fellegvárának. Ez hamar kiderülhet bárki számára, aki egy kicsit elbeszélget az agarásznapok futtatóival, közönségével.
Az Országos Agarász Egyesület kezdeményezésére, az Ecsedi Agárklub és Nagyecsed Város polgármesterének segítségével és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával október 26-án ismét agarásznapot rendezhettünk Nagyecseden.
A program  a résztvevők regisztrációjával kezdődött.
Ezt követően az agárpálya melletti Berey József Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria épületében megnyitásra került egy képkiállítás, Tarcsay Béla agaras pasztellképeiből.
A megnyitón köszöntőt mondott Kovács Lajos polgármester, aki elmondta, személyes kötődése is van az agarászathoz. Tarcsay Béla nagykanizsai autodidakta művész ösztönös tehetség, hiszen nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy képesek az állatok jellemét érzékeltetni. Természetesen nem csak állatokat, portrékat, tájakat is szívesen megörökít, de jelenleg nagyon izgalmas feladatnak tartja az agár-nyúl párharc mozgalmasságának, mozdulatainak bemutatását. A Berey galériában kiállított munkái november végéig láthatók. Tarcsay munkáinak bemutatása után Keresztes János, az OAE elnöke meginvitálta az agaras programokra a megjelenteket. ahol mindenki gyönyörködhetett az agarak futásában, mely az alkotót is megihlette.
A sorsolásoknak megfelelően az angol, majd a magyar agaraknak rendezett bemutató futamok következtek.
Az Agárklub segítői pörgősen levezényelték a pályán való futtatási bemutatót, amelyet a magyar agaraknak rendezett terepfuttatás követett, Némedi Gyula jóvoltából.
A futtatások után Töpfner József vezényletével mustra kezdődött, melyen  bemutatásra kerültek a magyar és angol agarak sajátos küllemi és tulajdonságbeli különbözőségei.
A vendéglátók részéről polgármester úr meginvitált minden résztvevőt egy bográcsos ebédre, melyet követően az oklevelek átadására került sor. Még a késő délutánba nyúlóan folytak a beszélgetések és tapasztalatcserék, természetesen a jó agarakról és agarásztörténetekről.

Köszönjük vendéglátóinknak a szívélyes fogadtatást, a nevezőknek a szép futásokat, támogatóinknak pedig, hogy lehetővé tették az ecsedi agarászhagyományok továbbvitelét!
Rövid képriport:
Előre is elnézést kérek azoktól, akik több és jobb képet vártak, de sajnos egy beállítási malőr miatt sok fotót csak minőségi hibával tudok itt megosztani. Sajnálom...

Kovács Lajos, Nagyecsed város polgármestere megnyitja a Tarcsay Béla agaras képkiállítást.

Regisztrációs asztal a Nagyecsedi Agarásznapon.

A fiatal agarászok nem hagytak elfutni egy műnyulat sem...

Az ecsedi agarak is tették a dolgukat.

Magyar agarak terepfutása.

Még a műnyúl is cikk-cakkban fut...

Gyűlnek a díjak!

Az ifjú agarászok is sikeresek.
Némedi Gyula, az Ecsedi Agárklub vezetője.


Valamennyi még éppen elfogadható képem itt megtekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése