2019. május 6., hétfő

Évadnyitó agarászat, magyar vadászkutya bemutató és hagyományőrző vadászati nap Mihályfa, 2019.03.30.

Az Országos Agarász Egyesület idén ismét nagy fába vágta a fejszéjét.
Évadnyitó agarászatként egy szakmai előadásokkal és a hagyományos vadászati módokat bemutató gyakorlati bemutatóval összekötött vadászati napot szervezett az OMVK Zala megyei szervezetének és Mihályfa Önkormányzatának összefogásával. A rendezvény az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósulhatott meg.
Bár nagyon izgultunk, hogy minden meghívott eljön-e és a szakmai előadásokon, közönségprogramokon lesz-e elég érdeklődő közönség, de végül várakozásainkat felülmúlta az előadások színvonala és az érdeklődők száma.
Köszönettel tartozunk Mihályfa polgármesterének és valamennyi helybeli segítőnek a precíz előkészületekért, mellyel a vendégeket és látogatókat fogadták.
Az alkalomra berendezett kulturházban a program kezdetekor Keresztes János az OAE elnöke üdvözölte a meghívott vendégeket és a közönséget.
Sélley Géza, Mihályfa község polgármestere megnyitó beszédében ismertette a vendéglátó községet és kiemelte a kistérség falvainak összetartását, közösségformáló programjainak fontosságát.
Ezután dr. Nádor László, az OMVK Zala megyei szervezetének elnöke mondott köszöntőt a zalai vadászok és vadásztársaságok nevében. Zala kiemelkedő nagyvadas adottságai, vadászati hagyományai mellett is fontosnak tartotta a hagyományos vadászati módok népszerűsítését, ezáltal a vadászat társadalmi elfogadottságának javítását. Egyuttal kiemelte Keresztes János és az általa képviselt egyesület e téren kifejtett állhatatos munkáját.
A szakmai programot Győrvári Attila, a Hagyományos Vadászati Módok Szakbizottságának elnöke ismertette, aki a továbbiakban az előadások moderátoraként felkérte az előadókat témáik közlésére. Elsőként Lázár Attilát, a ZM Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézőjét, aki vadászati aktualitásokról beszélt. Ismertette Zala és a szűkebb térség vadászati adottságait, vadásztársaságait és a vadgazdálkodás újdonságait.
Osadczuk Csaba a Magyar Vizsla Klub képviseletében a vizsla nevelését, idomítását és a vizslás vadászatot mutatta be közönségszórakoztató vetített képes előadásával.
Harmadik előadásként Kreiner Roland, a Zalaerdő ZRT vezérigazgató helyettese az íjas vadászat szakmai rejtelmeibe avatta be a közönséget.
Ezután egy újszerű és ígéretes téma következett Szilágyi Csilla, az OAE vezetőségi tagja részéről, melynek témája az agarászat és genetika volt. A genetikai alapismereteken kívül az egyesület által a Kaliforniai Egyetem Állatorvosi Genetikai Laboratóriumába kiküldött magyar agár genetikai vizsgálati minták érdekes eredményei diákon kerültek közlésre.
Utolsó előadóként Keresztes János OAE elnök a tőle megszokott lendületes előadásmódjában, de erősen korlátozott időkeretben próbálta ismertetni a magyar agár eredeti formában és funkciójában való fenntartásának fontosságát az agár és a vadászati kultúra megőrzése szempontjából is.
Az előadások után került sor az egyesület legújabb kiadványának bemutatására, melynek címe: Vadászat magyar agárral. A szerzők célja e kiadvánnyal elsősorban az, hogy eddigi tapasztalataikat, ismereteiket továbbadják a kezdő agarászok segítésére.
A könyvbemutatóra sajtótájékozatóval egybekötve került sor, melyen a felkért vendégek, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Süle Katalin a NAK Zala megyei elnöke, Oláh Csaba a VKE elnöke és dr.Tóth Csaba a keszthelyi Vadászati Múzeum igazgatója mondták el a témával kapcsolatos gondolataikat, majd Prutkay Zoltán, régi agarászdinasztia sarjaként méltatta az OAE agarászatért kifejtett tevékenységét.
A sajtótájékoztatót követően a vendéglátó önkormányzat ismét kitett magáért, mivel a vendégeket és szereplőket finom házias ebédre látta vendégül.
A kultúrházban az előadásokat követően egy speciális képzőművészeti tárlatot tekinthettek meg a látogatók, Tarcsay Béla agaras pasztelképeiből összeállított válogatást.
Mindeközben állandó napi programként a Zala-Völgye Nyitott Porták termékbemutetójával, kézműves termékekkel, agaras és vadászati termékekkel ismerkedhetett a közönség.
A délutáni gyakorlati bemutatók sorát a futballpályán Pólik Sándor ( Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetségének főtitkára) bemutatója nyitotta meg, melyen az elöltöltős fegyverekkel és vadászattal ismerkedhettek az érdeklődők.
Ezután a magyar vadászkutyák bemutatói következtek. Az erdélyi kopók még mindig kuriózumnak számítanak a vadászkutyás programokon. Most Vágvölgyi Balázs és társai adtak rövid tájékoztatót e fajtáról, mely egykor a nagy erdélyi vadászatokon az agarakkal együtt űzte a vadat.
A kopók után Osadczuk Csaba vizsla idomítási bemutatója szórakoztatta a közönséget.
Lóki György (VKE Solymász rend elnöke) bemutatója, sólyom repítése mint mindig, most is népes nézőközönséget vonzott.
Utolsó programnak az agárfuttatás maradt, melyen Tóth Henriett és Keresztes János kommentálása mellett ismét Töpfner József irányította a műnyúl futását.
Valamennyi megjelent agár (magyar, angol, afgán, kis olasz, whippet) lelkes részvételével ízelítőt kapott a közönség az agarak látványos futásáról, fordulékonyságáról.
A nap végén még összejöttek az agarászok közös dolgaink megbeszélésére és az agarásznap értékelésére.
Elköszönő vendégeink visszajelzései alapján jól sikerült a nap, remek időben, színvonalas előadásokkal, látványos, szórakoztató bemutatókkal, népes közönség előtt.
A műsor akár egy megyei, vagy országos vadásznapi programként is megállta volna a helyét.
Külön köszönet az OMVK szervezőinek, támogatóinak, a házigazdáknak, Mihályfa Önkormányzatának és lakóinak önzetlen segítségükért, és valamennyi meghívottnak és vendégnek, hogy megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket.
Néhány fotó emlékeztetőül.

Keresztes János, dr.Nádor László és Sélley Géza a szakmai program megnyitóján.

A megnyitó közönsége.

Dr. Nádor László a zalai vadászkamara nevében köszönti a vendégeket.

Lázár Attila előadása a vadászati aktualitásokról.

Osadczuk Csaba a vizsla idomítását ismerteti.

Szilágyi Csilla dedikálja az általa szerkesztett könyvünket.

Kreiner Roland az íjas vadászat szakmai rejtelmeit mutatja be.

Tarcsay Béla bemutatása az agaras képeiből nyílt tárlaton.

A sajtótájékoztatóra felkért előadók: Oláh Csaba, dr. Tóth Csaba, Manninger Jenő, Süle Katalin, Sélley Géza, Keresztes János és Prutkay Zoltán.

Prutkay Zoltán méltatja az OAE agarászatért kifejtett tevékenységét és bemutatja az Agarászat magyar agárral című most megjelent OAE könyvet.

Agaras és vadászkellékekből is lehetett választani.

Pólik Sándor az elöltöltős vadászatot ismerteti a délutáni gyakorlati bemutatón.

Erdélyi Kopósok is csatlakoztak a magyar vadászkutya bemutatóhoz.

Lóki György solymászbemutatója vonzotta a közönséget.

Koiba kuvik az egyik közönségkedvenc.

Cukiságokból sem volt hiány a kicsiknek.

Dobi, kis olasz agár, mint állandó cukiságfaktor.

Még primőr görögdinnye is volt...

Amikor az afgán nyulat hajt...

Mindenki megfuttatta az agarát.


Dr. Molnár Balázs miniszteri biztos is megtisztelte rendezvényünket a családjával.

Édes élet az aszalt gyümölcsös pultnál.

Tárlat kiadványainkból.

Az OAE Szent Eustachius zászlaja.

Az egész napi program, kiadványaink, reklám és tájékoztató anyagaink az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával jöhehettek létre.

Estére minden agár töltőre került...

Valamennyi fotóm itt megtekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése