2017. május 2., kedd

Miklósfai Borverseny 2017.04.30.

A dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör idén április végére tervezte borversenyét.
A késői időpontnak vannak azért előnyei is. A gazdáknak így több ideje volt az előminősítéseket, kóstolgatásokat figyelembe véve kicsit "fényezni" még boraikon a megmérettetésre.
Többségében a Zalai DA BIBERE Borlovagrend tagjaiból álló, megszokott személyi összetételű zsűri 3 csoportban végezte munkáját a lovagrend nagymestere, dr. Brazsil József vezetésével.
48 gazda 101 bormintával nevezett a megmérettetésre.
A nagykanizsai hegyközség adminisztratív megszüntetése óta kertbarát körünk igyekszik összefogni a környékbeli termelőket is, lehetőséget adva a további szakmai fejlődésre. Ezt a koncepciót szolgálja a borverseny nyílttá tétele is.
A nevezők közül 27-en tagjai körünknek, 21-en pedig vidékiek.
A térség hagyományainak megfelelően a fehérborok túlsúlya jellemző, de a trendeknek megfelelően nőtt a rozék aránya.
A mintákból 68 képviselte a fehér, 26 a vörös és 7 a rozé borokat.
Amíg a zsűri tette a dolgát, addig a szorgos segítők a konyhában főzték az elmaradhatatlan miklósfai húsos babos-répát, tepsikben sültek az illatozó rétesek.
A kertbarátok pedig az adminisztrációt, oklevelek nyomtatását segítették, hogy a zsűri végső döntése után mielőbb kezdődhessen az ünnepélyes eredményhirdetés.
A répaleveses, réteses vacsora után Németh József kör elnök köszöntötte a közönséget és az eseményt megjelenésével megtisztelő Cseresnyés Péter államtitkárt, majd bemutatta a zsűrit és felkérte a bizottságok vezetőit a szakmai értékelésre.
Ismét hangzottal el érdekes intelmek, vélemények!
Még soha nem dicsértek, ha éppen megtűrtek borversenyeken direkt termőket.
Most pedig külön kiemelték két gazda noah és izabella borát, melyek valóban reprezentálták a fajtát.
Átlagon felüli minősítésekkel szerepeltek továbbá a rozék, melyeknek most nagy divatja van!
Összességében a nehéz évjárat ellenére kellemes, iható borokat kaptunk. A viszonylag kevesebb arany ellenére a minősített borok aránya 60 % feletti.
A zsűri döntése értelmében a dr. Bakonyi Károly által nemesített fajták legjobbjának Gyuricz József cserszegi fűszeresét találták.
Miklósfa legjobb fehérbora Milávecz László zenitje lett, míg a Miklósfa legjobb vörösbora címet Koncz Tivadar vegyes vörösbora érdemelte ki.
A borverseny legjobb fehérbora minősítést Czinki Ferenc rajnai rizlingje, míg a legjobb vörösbor minősítést Németh József pinot noire bora kapta.
Kör elnökünknek ismét a legjobb eredményt hozta e borverseny, mivel 6 nevezett mintájából kettő ezüst, 4 aranyat érő pontszámot kapott.
A díjak átadása után a közönséget az ABBA magyar hangjaként fellépő Miklósfai Szirének szórakoztatták, majd Major Lajos harmonika kíséretével nótázhatott aki akart, hiszen a "jó borban mindig benne van a nóta is"!
Képek ízelítőül:

Munkában az adminisztrációs háttércsapat.

Munkában a zsűri is.

Mintabontás.

FŐ a répa, de a hús sem mellékes!

Turi István tervezte változatos oklevelek.

A zsűrinek is jó ebédhez szólt a nóta, Major Lajos által.

Dr. Brazsi József és Németh József szignózzák az okleveleket.

A közönség pedig koccint a vacsora után.

Ünnepélyes eredményhirdetés.

Kié lesz a legjobb bor?

Czinki Ferenc már büszkélkedhet!

A Szirének ABBA dalokkal nosztalgiáztak.

Valamennyi fotóm a galériában, ide kattintva megnézhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése