2013. október 31., csütörtök

Alsórajki nosztalgia

Alsórajk központjában található a volt Baki Állami Gazdaság kerületének épület együttese, vagyis a régi kastély és a hozzá tartozó gazdasági épületek.
A rendszerváltás után a nagyüzemi mezőgazdaság leépülésével és a privatizációval nagyon sok telep megszűnt működni, vagy olyan új tulajdonoshoz került, aki nem használja az épületeket, funkció és törődés nélkül pedig az enyészeté a főszerep.
Kísértetiesen ismétli magát a történelem, mert 45 után ugyanez játszódott le a nagy magánbirtokokkal, grófi kastélyokkal, kúriákkal. Soknak romba kellett dőlni (és ez a folyamat ma is tart!) volt gazdái, majd a gazdátlanság miatt!
A sors fintoraként sokszor ugyanazokkal az épületekkel ismétlődött meg a folyamat a Tsz-ek és Állami Gazdaságok felszámolása kapcsán...
Komoly történelmi értéket képviselő váraink, kastélyaink, malmaink, magtáraink, istállóink tűntek és tűnnek el manapság is, hogy végső soron tégláit is széthordva díszelegjen helyükön a "magyar ugar"!
Miközben tőlünk nyugatabbra városnegyedeket rehabilitálnak, vagy éppen múlt századi emlékeket újítanak fel korhű módon.
A bosszankodáson túl én sajnos mást nem tehetek, mint megörökítem, amit még lehet...
Ennek a szebb napokat is látott kastélynak még a mi fiatal korunkban is volt pezsgő közéleti funkciója, hiszen irodaként, agrár gyakornokok szállásaként és a helybeli fiatalok KISZ-es programjainak helyszíneként is funkcionált.
Remélem fotóim nézegetése közben sokaknak felvillannak a kellemes fiatalkori emlékek, amikor még a rendben tartott park padjain lehetett romantikázni és számolni a csillagokat a öreg platánok lombjain keresztül...
Alsórajki képek:

Alsórajki kastélypark
A volt Állami Gazdaság bejáratát hirdette ez a kapu
Egykor küllős kereke volt a traktornak is...
Díszes kerékvető
Petőfi még mindig bizakodva néz a jövőbe...



Valamennyi fotó ide kattintva nézhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése