2013. március 31., vasárnap

Márciusi csúcsforgalom a madáretetőkön.

A március 15-i váratlan hideg és hótakaró, valamint a 24-25-i hóesés is meglepett bennünket, de a tavasszal visszatérő madárvendégeinket még jobban!
Szinte egész télen nem volt akkora forgalom a madáretetők környékén, mint az elmúlt két hétben!
február 27-én láttam először seregély csapatot. márc. 3-án már szólt a kakukk és 23-án megérkezett Miklósfára az első gólyapár.
A kemény hideg és a 20 cm-es hótakaró nem csak a vándormadaraknak, de az itthon maradott apróságoknak is feladta a leckét.
Gyanítom, hogy tömegével pusztulhattak el a táplálékhiány miatt, ezért nagyon fontos, ha etettük őket egész télen, ilyenkor sem szabad cserbenhagyni őket!
Amit megfigyeltem, a magevők most is csapatosan érkeztek, talán a korábban megszokottól kevesebb volt idén a tengelic, viszont most márciusban 15-50 fős csapatokban lehetett látni erdei pintyeket.
Stabil létszámban érkeztek a meggyvágók és a rigó félék, csízek és zöldikék, viszont jóval kevesebb cinegefélét lehetett látni. Búbos cinege idén nem jött, de alig volt kék és széncinege is a tél végén.
Újdonságként csak az erdei szürkebegyről tudok beszámolni, ezt a madárkát eddig még soha nem láttam.
A táplálkozási szokások változásáról csak annyit, hogy tavaly fedeztem fel, hogy a rigók költési időben rákaptak a kutyatápra és azóta ezt a szokást más is átvette.
Idén már a rigók az egész teraszon szétszórták a kutyatápot, a vörösbegy pedig a morzsáit szedegette össze a repedésekből.

Vörösbegy - Erithacus rubecula keresgél a leszóródott magok között.

Fenyőpinty (Fringilla montifringilla) és vörösbegy.

Fenyves cinege (Periparus ater)

Vörösbegy és feketerigó

Énekes rigó (Turdus philomelos)

Erdei pinty (Fringilla coelebs) párban

Új vendégem az erdei szürkebegy (Prunella modularis)

Erdei pintyek a csírázó napraforgót keresik.

Fekete rigó (Turdus merula) kutyatápot talált.




Valamennyi madaras kép a Picasa webalbumomban ide kattintva nézhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése