2012. november 4., vasárnap

Dr. Kotnyek István szobrának felavatása

November 3-án a meghirdetett programnak megfelelően került sor kertbarát körünk alapítójának és örökös tiszteletbeli elnökének, dr. Kotnyek István mellszobrának a felavatására.
A helyi Közművelődési és Városszépítő Egyesület elnökének, Dömötörrfy Sándornak az ötlete nyomán két éve merült fel egy szoborpark létrehozása a Mindenki Háza melletti szabad téren, hogy a miklósfaiak által szeretett és példaértékű életet élt személyek emléke ily módon is ápolva legyen.
Nem volt zökkenőmentes az ötlet elfogadtatása, hogy a kivitelezés nehézségeit ne is említsem!
Két személy neve merült fel eredendően, a falu és környékének lelkiismeretes háziorvosáé, dr. Szentendrei Edgáré és a közelmúltban elhunyt dr. Kotnyek Istváné.
Mindketten közismert, szeretett és emblematikus személyei Miklósfa közösségének és bár szerénységük eleve kizárta volna, hogy elfogadják a megemlékezés és tisztelet ilyen formáját, de kétségkívül Ők azok akik ezt valóban meg is illetik.
Most már mindkettőjük emléke nem csak a közösség emlékezetében, anekdotákban, írott anyagban, fotóban, hanem Miklósfa központjában, szobor formájában tárgyiasult módon is megtalálható.
Lehetőséget adva a későbbiekben és az utánunk jövőknek, hogy a látvány keltette érdeklődéssel is ébren tartsuk emléküket!
Tehát most szombaton immár megvalósult a kósza ötlet, dr. Szentendrei Edgár szobra után dr. Kotnyek István szobra is kőbe vésetett. Mégpedig időtálló fehér márványba!
A szobrokat Csávás Csaba faragta, a posztamenseket pedig idős és ifjú Temesi László készítették.
De térjünk vissza magára a szombati eseményre.
Az ünnepség több volt, mint egy szobor felavatása, mivel egy nívós emlékműsorral is készültek a szervezők.
A Mindenki Háza előtt Dobri Lajos és huszárainak díszsorfala várta a megemlékezésre érkezőket.
A nagyterem megtelt a meghívott vendégekkel, családtagokkal és a tiszteletüket tevő helybeliekkel és vidékiekkel.
Az emlékműsort a Miklósfai Szirének alkalomhoz illő dalokkal nyitották meg, majd a helybeli általános iskola tanulói megemlékezéseket olvastak fel Kotnyek Istvánról, miközben diavetítés villantotta fel életének képeit a családi album és a Kertbarát Kör rendezvényein keresztül.
Tullman Géza szavalattal, majd az összes fellépővel közösen dallal is zárták a kulturális műsort.
A felkért előadók sorát Balogh László nyitotta meg, aki a  város képviselő-testülete nevében méltatta Kotnyek István életútját és emberi kvalitásait, személyes élményeit is beleszőve beszédébe, majd kiemelte, a miklósfai közösség példaértékű összefogását.
Ezután dr. Pálfi Dénes, a Zalai Da Bibere Borlovagrend nagymestere tartott meghatódott megemlékezést "kenyeres pajtásáról", aki szerinte az utolsó zalai, igazi értelemben vett "néptanító" volt!
Németh József kertbarát körünk elnöke Pista bácsi közösségformáló erejét, emberségét, kitartását, a borászati kultúra népszerűsítésében betöltött szerepét emelte ki, majd tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy közgyűlésünk döntése nyomán a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör elnevezést vettük fel.
A következő emlékező, Dezső Ferenc nyugalmazott iskola igazgató a pályatárs, a pedagógus és közéleti ember tartalmas életét emelte ki.
Végül Dömötörffy Sándor a Közművelődési és Városszépítő Egyesület nevében tartott megemlékezést és tett ígéretet az elkezdett közösségi munka tartalmas folytatására.
Ezt követően a frissen alapított dr. Kotnyek István díjat a vezetőség javaslata alapján két kiemelkedő és önzetlen közösségi munkát végző személynek, Mátés Lászlónak és Kalamász Györgynek adták át.
A közönség ezután a szoborparkba vonult, ahol leleplezték dr. Kotnyek István mellszobrát, majd a megáldását követően a megemlékezés koszorúit helyezték el különféle szervezetek, végül a részvevők égő mécseseket helyeztek a szobor talpazatához.
A szoboravatás után még állófogadásra került sor a kisteremben, és az érdeklődők megtekinthették a nagyteremben a Kotnyek István kitüntetéseiből, munkáiból, családi fotóiból és egyéb emlékeiből készült tárlatot.

Ünnepi megemlékezés dr. Kotnyek Istvánról

Dr. Kotnyek Isván kitüntetései az életútját bemutató tárlaton

Dr. Pálfi Dénes megemlékezése "kenyeres pajtásáról" az utolsó néptanítóról.
Utódai a közösségi munkában díjazásra kerülnek.

Csávás Csaba dr. Kotnyek Istvánról készült szobrának avatása és megáldása.

Az utódok



Valamennyi kép ide kattintva, vagy a képgalériából nézhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése