2012. október 9., kedd

2. Bödei Agármustra 2012.10.06.

Talán a tavalyi szép emlékek és a kellő népszerűsítés hatására fokozott érdeklődés kísérte a 2. Bödei agármustra szervezését. Már az interneten is folyamatosan adagolta az információkat a nap fő szervezője és házigazdája Tóth Zoltán. Valószínűen a helyi plébánossal is jó kapcsolatokat ápolhat, mert ragyogó őszutói napsütésben került sor a második Bödei Agármustrára, mely az agarászok baráti találkozójaként lett aposztrofálva!
Szerintem más is úgy lehet ezzel, mint én. Mindegy, hogy Gölle, vagy Böde, csak legyen aki megszervezi, legyen jó társaság és legyen minderre érdeklődő agarász közönség!
A távolból érkező kemény mag már pénteken a tetthelyre érkezett, hátha kell valamit segíteni, de a házigazdák már mindent előkészítettek. Kaszált rét, kijelölt pálya, vizes árok, zöld fű, kék ég, és a zalai dombok ölében megbúvó csendes kis falu, mint a mesében!
A szállásfoglaló előőrsnek így aztán nem maradt más dolga péntek este, mint az előtárt lehetőségek közül választani, vagyis a barck, a bödei körte, vagy az ágyas kökény pálinka csinál-e jobb étvágyat a vacsorához?
A sátrazás helyett végül is a kultúrház melegét választottuk, ahol a rutinosabbak matracon, a kevésbé rutinosak pedig asztalon alhattak. Én már táncoltam asztalon, de merem mondani öt feles nélkül senki se próbálkozzon rajta alvással!
Igazi szocreál hangulatban telt az éjszaka, most már be merem vallani, bármelyik lányokkal alvó agárral szívesen cseréltem volna helyet...
A kutyáink nagyon frissen ébredtek, mi kevésbé...
Böde polgármestere is meglátogatott bennünket, egy reggeli "mókuskönny" és kávé mellett elbeszélgettünk a falu érdekességeiről, például a feltárás alatt levő energia dombról.
A falu elején levő réten pedig elkezdődött a sátor állítás, pálya kijelölés, büfések, szakácsok készülődtek a vendégekhez.
Merem állítani, nagyobb volt a sereglet, mint tavaly. Közel harminc kutya és gazdáik, helybeli és vidéki érdeklődők vettek részt a baráti agaras találkozón és egész napos agár futtatáson.
Most is remek volt a pálya, bár az árok ugratás elmaradt, mivel megtelt vízzel és a kisodródó ebek így is tocsogóban kellett vágtázzanak.
Jól indult a próba húzás is, melyet Janka kutyám tesztelt le, önállósítva magát.
Egy bátor róka az erdőszélen próbált pockozni, de Csicsi és Sugi azonnal kiszúrta és szép vizesárok ugrással üldözőbe vette. A nap még tartogatott más, hasonló érdekességeket is.
Délután még kiállított a rétre egy kamikáze őzike, a szép napot pedig a bödei bőgő bikák hangja zárta.
A futtatások között volt idő ismerkedni, beszélgetni egy igazi piknikezős nap volt ez.
Sajnos az Országos Agarász Egyesületet egy szem kutyámmal egyedül képviseltem, de az ebéd után megérkezett Keresztes János kollégám, az egyesület elnöke is. Az ebéd utáni punnyadást a mikrofont magához ragadva feldobta egy rögtönzött kiselőadásssal, mely magába foglalta a magyar agár kialakulásának körülményeit, történetét és jelenét egyaránt.
Az előadást követően újabb futtatások, majd a lovas agarászat hagyományának felelevenítése következett. A házigazdák két gyönyörű Akhal-tek hátán vágtázva imitálták a vad felverését és az agarakkal való elfogását.
A nap folyamán mód volt e nemes állatok hátán a gyerekeknek egy kis sétalovaglásra, valamint az érdeklődőknek egy gyönyörű kettes fogaton sétakocsikázásra is!
A helyszínen termelői mézet és a büfében frissítőket, sört, bort lehetett kapni.
Számvetésként  mindig érdemes a jó mellett a hiányosságokat is megemlíteni, mert mindig van tanulság!
Szerencsére jót sokat, rosszat pedig nem tudok említeni.
Sok agár volt, köztük magyar agár, angol agár, whippet, kis olasz agár, galgo, barzoj és még más fajtájú ebeket is elhoztak. A folyamatos futtatásban igen sokat segítettek azok a gyerekek, akik egész nap lelkesen húzták a műnyulat, közülük is különösen sokat segített Rácz Gáspár agártulajdonos!
Minden résztvevő agár szinte hibátlanul futott, még a saját kutyámmal is meg voltam elégedve. Hunor megint plussz távot futott, egy agár pedig úgy ragaszkodott a zsákmányához, hogy még egy pit bull is megirigyelhette volna...
A laikus közönségnek igen hasznosnak találtam Keresztes János előadását és a lovas futtatás kommentálását, talán ezt az egyet kellene a jövőre nézve tovább fejleszteni. Vagyis a hangosítás mellé kell egy jól beszélő és tájékozott szpíkert találni, aki a nap nagy részében leköti a közönség figyelmét, tájékoztat és nem hagyja lankadni a közönség figyelmét! Én örültem volna az agarászok, agarak nyílt szini bemutatásának és egy agaras csoportképnek is, de ne legyünk telhetetlenek, majd jövőre!
Az Országos Agarász Egyesület nevében is köszönjük a szervezőknek, Tóth Zolinak és családjának, Böde lakosainak a szervezést, vendéglátást. Az Olajos-réti kennel tulajdonosainak az egész napos munkát, Márton Csabának a  műnyulak irányítását, Petz Áginak a magyar agárral történő vadászat érdekében gyűjtött aláírásokat. Köszönjük, hogy az egyesületünkkel ápolt jó kapcsolatok révén részesei lehettünk ennek a sikeres agarász találkozónak!

Búcsúzáskor szinte mindenki úgy köszönt el, jövőre ugyanitt!

Szokásos, sajátos nézőpontú képriportom elé adalékként leírom, idén profi fotósok, profi gépekkel fotóztak jó epizódokat. Ezekhez mérten az én képeim úgy készülnek, hogy a mozgó témákat vaktában készítem.
 Bár a hollót is meglátom az égen, de a kijelzőt közelről nem, ezért aztán a gépre töltve derül ki az eredmény...


Barack, körte, kökény

Lécci, lécci, lécci!

Janka tesztelte a gépet

A jövő szpíkere! Talpra magyar!
Rácz Gáspár a leggyorsabb műnyúl húzó!

Érkeznek a mosolygós agarász lányok,
és jönnek ismét az orosz agaras lányok.

Távolba nézés! Ki jöhet még?



Fotós ül hosszú méla lesben...


Műnyúl, Báró és baroness

A műnyúl húzás fárasztó feladat
A jó start fontos része a futásnak.

Nem könnyű, ha az agarat elönti az adrenalin!

Egy jó engedés olyan, mint íjásznak a jó oldás.
Petz Ági célra tart...

Ideg oldása-agár elengedése

Rá-rá repülj!
Fontos a vágta milyensége, a fordulás gyorsasága,

A nyúl fordítása

Rávágás a zsákmányra

A párban engedett agarakat egymáshoz mérték
Agárfuttatás, mint családi program

Lányok ballra nézz! Kutyák jobbra nézz! Középre tisztelegj!

Most kell szemügyre venni az ígéretes kanokat!
Leon a profi, már a szolmizálást is érti!

Csoki! Az ott a műnyúl! Rózsabimbó!

És Csoki rávetette magát...

Nagy agarat is lehet tutujgatni....
Sétakocsizás hegyen-völgyön át

Ott volt a róka! De hol vannak a nyulak?

Keresztes János előadást tart

Van aki tudásra szomjazik,

van aki csak pihen.
Meg volt az első róka tekergetés

Te majd otthon rókázhatsz!

Nem adom a nyufit!!!

Zalai huszárok
Most már fussanak a lovak is...

Lovas agarászat bemutatása

A nap végén a gazda elégedetten körbetekint...


 Mivel arcmemóriámnál közismerten csak a név memóriám rosszabb, ezért nem veszem rossz néven, ha valaki nevesíti a képeken szereplőket...
Valamennyi kép webalbumomban, vagy ide kattintva megnézhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése