Az idei pálinkamustrára minden várakozáson felüli nevezés érkezett.
27 gazda 112 gyümölcspárlatát kínálta fel megmérettetésre.
A három fővel két zsűriben kóstoló bírálóknak igen csak igyekezniük kellett, hogy időben lebírálják a töménytelen mennyiségű "töményet"!
Gazdag Attila, Schmieder Csaba, Szalai Mirjam dolgoztak az egyik, Tóth István, Völgyi Zoltán és Schmieder Tamás pedig a másik zsűriben. Ez azt jelenti, hogy egy embernek 56 féle pálinkát kellett illatolni, kóstolni, minősíteni, hogy végül az aranyérmesek visszakóstolásával döntsenek a legjobbakról.
A háttérmunkások közben szorgalmasan töltögettek, mosogattak, a konyhában pedig profik készítették a zsűri ebédjét és a nevezők vacsoráját, marhapörköltet nokedlivel.
Hosszas visszakóstolások után megszületett az eredmény!
A falu legjobb pálinkája címet idén Kovács Tibor Stanley szilva párlata kapta.
A vidék legjobb pálinkája Kovács Károly Orangered-Pinkcot kajszi párlata lett.
A zsűri különdíjjal jutalmazta Kardos Ferenc Orangered kajszi pálinkáját.
Szép eredmények születtek, mivel a nevezett minták 50%-a minősített pálinka lett, vagyis 31 aranyérmes, 26 ezüstérmes, 31 bronzérmes és 24 okleveles minősítést kapott.
Érdemes talán felsorolni a nevezett tételeket is, mivel az utóbbi években a szőlő és törköly párlatok mintaszámban és minősítésben is lekörözték a körtéket. Tehát fajtánként felsorolva:
alma 1, vegyes körte 5, vilmoskörte 11, birs 5, szilva 13, cseresznye 1, meggy 9, őszi barack 1, kajszi 5, fekete szeder 2, fekete berkenye 2, málna 3, bodza 1
vegyes törköly 6, törköly 21, szőlő 21, összesen 48 minta a 112-ből.
A nevezők megérkezése után némi csúszással a zsűri kiértékelte az eredményeket és átadták az okleveleket, majd közös vacsorával és kóstolgatással ért véget a program.
Néhány kedvcsináló fotó:
Valamennyi fotóm ide kattintva, vagy a képgalériából megnézhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése