2020. február 23., vasárnap

VII. Miklósfai Pálinkamustra 2020.02.22.

Szombaton tartotta a Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör VII. Pálinkamustra rendezvényét, melyre nemcsak a miklósfai, hanem a környékbeli párlatspílerek mintáit is várták a zsűri tagjai.
24 gazda nevezte be 66 legjobb friss párlatát, melyet (maguk is kiváló pálinkákat főző) vizsgázott pálinka bírák minősítettek.
A bírálatok után Németh József, a kertbarátok elnöke köszöntötte az eredményhirdetésre megjelenteket, majd átadta a szót a zsűrinek.
Egyöntetű vélekedés szerint a kezdetektől javulás tapasztalható a párlatok minősége terén.
Gazdag Attila elmondta: nem volt jószívű a zsűri, de nem a hibákat, inkább a pozitívumokat keresték. Egy bronz minősítésű ital is kiváló a vendégek kínálásához, az ezüst már csak annak jár, ahol az illat és egyedi zamat anyagokban gazdag a párlat. Az arany pedig, szalonképesen kifejezve a "hű ha" kategória! Tóth István azt emelte ki, hogy a kezdeti gyümölcs és főleg körte párlatok egyeduralma megtört. Az útóbbi évek trendjének megfelelően idén is a minták közel felét már szőlő és törköly párlatok tették ki. Ez pedig azt is bizonyítja, hogy nemcsak pálinkákat tudnak egyre jobban főzni a helybeliek, hanem a boraik minősége is sokat javult az elmúlt hét év alatt. Nem szokványos ilyen helyi mustrákon, hogy a nevezett minták 29 százaléka arany minősítést kap.
És ezzel el is jutottunk az oklevelek átadásához, melynek során 16 oklevél, 16 bronz, 15 ezüst és 19 arany minősítés került kiosztásra.
A hagyományoknak megfelelően a zsűri megnevezte Miklósfa idei legjobb pálinkáját, Erdős Attila sárgabarack párlatát. A vidék legjobb párlata címet pedig Kovács Károly málna pálinkája érdemelte ki. Szó sem lehet itt valamiféle véletlenről, hiszen tavaly is Ők vitték el a pálmát!
A zsűri különdíjjal jutalmazta Molnár Miklós Irsai Olivér törköly párlatát.
Az eredményhírdetés után disznótoros vacsora és a kiváló párlatok és helybeli borok kóstolgatása mellett beszélték meg a jelenlévők a kertbarátok aktuális teendőit.
Néhány fotó az eseményről:

Munkában a VII. Miklósfai Pálinkamustra zsűrije

Az adminisztráció sem tétlenkedik

Aranyos lett az a remek tüskéskörte!

Molnár Miklós Irsai Olivér törkölye különdíjas lett!

Kovács Károly (eredendően miklósfai) málna párlata lett a vidék legjobb pálinkája.

Idén is Erdős Attiláé Miklósfa legjobb pálinkája, amely most sárgabarackból készült.
Kóstolgatnivalóból nem volt hiány!

Amikor a pálika mellé bor a kísérőital...


Valamennyi saját fotóm ide kattintva nézhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése