2020. január 23., csütörtök

XX.Répafőző Fesztivál Miklósfán 2020.01.18. Mindenki Háza

Ki gondolta volna 2001-ben, amikor az első Répafőző Verseny gondolata megfogalmazódott, hogy a 20. alkalommal is ugyanolyan lelkesedéssel és izgalommal fogják várni a zsűri értékelését a nevezők és hogy ugyanolyan tolongás lesz a versenyzők kóstoltatási asztala elött, mint legelőször.
Senki nem gondolhatott akkor még arra, hogy 20 év múlva fiatal diákok és háziasszonyok viszik tovább a répás ételek készítésének hagyományát. És arra sem, hogy az ötletből hagyomány válik, mely összekovácsolja a répásokat és a "kányahozta" miklósfaiakat egyaránt.
Húsz év alatt az egyszerű kerekrépás levesektől eljutottunk egy GUINESS rekord répafőzésig, a történéseket és a recepteket megörökítő Répakönyvig, a határtalan fantáziával kigondolt répás ételek ötletéig és a Répadal megszületéséig.
Jó ez így, csak folytatódjon!
És az is jó, hogy már leírták, lefotózták amit lehetett és nekem csak kiegészítenem kell az eddigieket!
A Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület, mint szervező honlapján ide kattintva mindenki tájékozódhat a Répafőző Fesztivál eseményeiről és nyerteseiről sok fotóval mellékelve.
A ZAOL portálján itt, a Kanizsaújság portálján pedig itt lehet elolvasni a híradásokat fotókkal illusztrálva.
De még így is van még mit közölni, melynek elsődleges célja az utókor emlékezetének megőrizni a történteket és a fotók nézegetése közben nosztalgiázni az ízekről és ötleteket meríteni jövőre.
A XX. Répafőző Fesztiválra nevezett versenyzők és étkek felsorolása következik:

Köteles Józsefné, Aranka az egyesület elnöke megnyitó beszédében az alábbiak szerint idézte fel a kezdeteket és mondott köszönetet az elődöknek és a mostani segítőknek egyaránt:

"Tisztelt Polgármester Úr, Képviselő Urak! Kedves Vendégeink!
Kerek évfordulót ünneplünk ma: a Közművelődési és Városszépítő Egyesület immár huszadik alkalommal szervezte meg a répafőző fesztivált, ezért engedjék meg, hogy röviden visszaemlékezzek a kezdetekre, és azokra, akik útjára indították ezt a programot.
2011. január 13-án volt az első – akkor még – „Miklósfai Répafőző Verseny”. A rendezvény megálmodói úgy gondolták, a figyelmet ráirányítják Miklósfa gasztronómiai büszkeségére: az utolérhetetlen ízű, savanyú répára és a belőle készített ételekre.
Karácsony József egyesületi tagtársunk felvetését teljes egyetértéssel fogadta az akkori vezetőség. Három embert szeretnék kiemelni a lelkes csapatból, akik a rendezvény főszervezői voltak: Czupi Gyula akkori egyesületi elnök, Dr. Kotnyek Istvánné elnökségi tag és Helyes Zsuzsanna, a Mindenki Háza vezetője.
Az első répafőző versenyre invitáló meghívóban a következő szerepelt, idézem:
A rendezvényre várunk minden érdeklődőt, „sógort, komát, jó barátot, barátnőt, szurkolót, szponzort” és persze mindenki mást is, aki szívesen megkóstolná a versengő ételeket.
Meg is lett az eredménye a nemes gondolatból született ötletnek. Jöttek a miklósfaiak helyi népviseletben, hozták az otthon főzött ételeiket, melyet közösen fogyasztottak el. A vacsorát hajnalig tartó bál és nótázás követte.
A vezetőség akkor megállapította, idézem:
„A répafőző versennyel lehet, hogy rátaláltunk az egyik olyan programjára a városrésznek, mely évente megismétlődve megmozgatja a Miklósfán élőket és másokat is vonz a környékünkről.”
Az iménti idézetek és az emlékek felelevenítésében egyesületünk havonta megjelenő „Hírlevelei” nyújtottak segítséget, ezek Czupi Gyulának köszönhetően a Halis István Városi Könyvtár honlapján ma is elérhetők.
Ennyit a kezdetekről…

Egy biztos: az eltelt húsz év alatt sem kopott el a lelkesedés, mellyel évről évre megrendezzük a gasztronómiai programot. Két évtized alatt sok minden történt, változott is a rendezvény… A szándékunk és az akaratunk viszont 2011-től nem változott: életben tartani a hagyományt, amelyet miklósfai répás felmenőink hagytak ránk.
Köszönet és hála jár minden szervezőnek, résztvevőnek, érdeklődőnek, versenyzőnek, és mindenkinek, aki bármit is tett azért, hogy „répás” múltunk nem merült a feledés homályába. Kérem Önöket, emlékezzünk közösen elődeinkre, akik keményen megdolgoztak a „répás” jelzőért.
Néhány név a régiek közül, akik híres répatermesztők és savanyítók voltak és árulták terméküket a kanizsai piacon is: Torma Kati néni, Zsandár Mariska néni, Elnök Mariska néni. Zárójelesen szeretném megjegyezni: a természetes úton, kovászolási eljárással savanyított répának akkora sikere volt a piacon, hogy amíg a miklósfaiak el nem adták árujukat, addig a többi répaárus –sportnyelven szólva - „labdába sem rúghatott”!
A mai nagybani termelők és savanyítók, akik szintén árulják terméküket: Drávecné Rozika, Szemlics Mariska, és a múlt évig főszponzorunk Vadkert Tóth Jánosné Mariann.  
Itt Miklósfán még mindig kultusza van a répának, ami abból is megállapítható, hogy aki kertet művel, annak biztosan van kerekrépája is.
Kérem önöket, benneteket, legyünk „répás” múltunkra büszkék és tartsuk életben továbbra is ezt a hagyományt!   
Végül engedjék meg, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának megköszönjem, hogy a kezdetektől anyagilag és erkölcsileg is támogatja rendezvényünket.
Jó szórakozást, a répa kóstolgatásához pedig jó étvágyat kívánok!"

De legyen itt is megörökítve a díjazottak felsorolása:

Hagyományos “egytál” répaétel kategóriában:
1. Horváth Imréné és Pál Dorka – disznótoros, paradicsomos répa
2. MI-FITT Nők – tárkonyos, tejfölös répa
3. Kertbarát Kör – csülkös, húsos, babos répa

Répából készült ételkülönlegességek kategóriában:
1. Panka és nagyi – miklósfai útravaló
2. Szepetneki “Hadd főzzek ma magamnak” 2 – rakott, baconos kerekrépa
3. Ízbombázók – ízes húsgombóc bab és Waldorf-salátával

Répás rétes és répás édességek kategóriában:
1. Imrei György – répás krémes
2. Horváth Imréné és Pál Dorka – répás, diós és mákos csavart
3. Szepetneki “Hadd főzzek ma magamnak” 4 – vaníliás kerékrépás kosárka karamellel

A bírák idén kiosztottak két különdíjat is. A zsűri különdíját Imrei Zsuzsanna zsebelhette be tejfölös, tárkonyos répalevesével, a 20. alkalommal megrendezett esemény jubileumi különdíját pedig a Mindenki Háza csapata vihetett haza hagyományos paradicsomos, babos, húsos répájával. A közönség szerint a legfinomabb étel a BLG Répások paradicsomos, babos répalevese volt.


Végül néhány fotóval idézzük fel a vidám pillanatokat:

A XX. Miklósfai Répafesztivál főszereplője továbbra is a kerekrépa, vagy tarlórépa.

Az állandó segítők és a hagyományos répaleves alkotói.

A Répafőző Fesztivál zsűrije.

Balogh László polgármester köszöntője a Répafőző Fesztivál megnyitóján.

Kötelesné Aranka elnök megköszöni a zsűri és a nevezők munkáját.

A XX. Répafőző Fesztivál díjazottjai.

Közös fotó az "Ízbombázókkal".

Répás ételek kóstoltatása a közönséggel.


Valamennyi saját fotóm ide kattintva a képgalériából megtekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése