2018. augusztus 10., péntek

XIV. Jakab Napok "Ezer éves Sümeg" - Történelmi Fesztivál. 2018.07.29.


Július utolsó hétvégéjén rendezték meg idén is a vadászat és az érett bor ünnepét Sümegen.

A három napos rendezvény sokrétű programjaival már nem csak a térségbeliek érdeklődésére számíthatott, hanem lassan országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát
A zárónap délelőttjét egy érdekes hagyományt teremtő vadászmise tette ünnepélyessé.
Második alkalommal tartottak az országban Szent Euszták tiszteletére szabadtéri szentmisét, melyre a meghívottakon kívül sok érdeklődő érkezett.
Az Országos Agarász Egyesület kezdeményezése és az egyesület elnöke, Keresztes János kutatómunkája alapján került felelevenítésre és indult el tavaly a Szent Eustachius, vagy magyarosan Euszták kultuszának felelevenítése. 

Az OAE hagyományteremtő szándékkal kezdeményezte emlékének felelevenítését, melyre egy 2013-as közgyűlési határozatában már kötelezettséget vállalt.
Idézet az OAE 2013.05.25-i Nagypáliban megtartott közgyűlésének határozataiból:
„Keresztes János kutatásai alapján felvetette, hogy a Szent Hubertus kultuszt megelőzte a Szent Euszták kultusza, mely képi ábrázolásában mindig agarakkal együtt szerepelt, így ajánlatos lenne feleleveníteni ezt a hagyományt is. Korábban
 szeptember 20. volt a napja, ezért az egyesület ez utóbbi időpontban tartotta éves közgyűléseit. Az OAE, mint hagyományőrző egyesület, újra feleleveníthetné Szent Euszták, mint az agarászok, a hagyományos vadászati módok és vadászok védőszentjének kultuszát.”

Szent Euszták, ma is tisztelt 14 segítőszent egyike. Legendája hasonló a Szent Hubertus legendához, de időben jóval megelőzte azt és mivel a megtért, majd vértanúhalált szenvedett római légiós Placidus Pannóniában szolgált, van hazai vonatkozása is. 
A XV. századig virágzó Szent Euszták kultuszának számtalan európai és hazai emléke is van.
Őt máig a vadászok, erdészek, vadászkutyások és az erőszak áldozatainak védőszentjeként tisztelhetünk.
Az ünnepség kezdetét harangzúgás, majd vadászkürtösök jelezték, melyek után Keresztes János, mint szervező köszöntötte a megjelenteket. Nagy József kanonok, főesperes celebrálta a vadászmisét, melyen díszőrséget álltak a solymászok, agarászok és a borlovagrendek képviselői.
Szentbeszédében kiemelte, őrizzük tovább hagyományainkat és támaszkodjunk azokra az értékeinkre, melyeket őseink kijelöltek számunkra.
Ezután a Szent Euszták zászlóra szalagot kötöttek Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum vezetője a Vadászszövetség elnöke, Dr.Tóth Csaba a Keszthelyi Vadászati Múzeum vezetője  és Győrvári Attila az OMVK zalai titkára, majd Prof. Dr. Faragó Sándor a Soproni Egyetem nyugalmazott rektora tartott előadást, melyben részletesen ismertette Szent Euszták életútját és vértanúságát.
Végh László, Sümeg polgármestere a vendéglátók nevében méltatta a vadásznapok és borünnep töretlen fejlődését, mely regionális és remélhetően országos fesztivállá nőheti ki magát.
Az ünnepség az ilyenkor szokásos szeretetvendégséggel ért véget.
A zárónapi programon még számtalan népszerű bemutatóra került sor: kutyaszépségverseny, agárfuttatás, harcászati bemutatók, kulturális műsorok és nem utolsó sorban a látványos történelmi felvonulás.
Az OAE a délelőtti kutyaszépségverseny után biztosított programot az agarászat és agárfuttatás iránt érdeklődőknek a Várköpeny területén.
A Sümeg TV jóvoltából egy rövid összefoglalót az agarak futásáról ide kattintva, egy hosszabb felvételt a Jakab Napok szereplőiről pedig ide kattintva meg lehet nézni.

Először az arra nevezettek részére Töpfner József és Susztek Tibor magyar agár küllemi bírálatot tartottak az 1904-es pontrendszer alapján.
Ezt követte az agárfuttatás, melyet Susztek Tibor előadása és szakmai kommentálása egészített ki.
A futtatáson legjobban szereplő agarak Sümeg Város által felajánlott kupákat és oklevelet, a küllemi bírálaton legjobban szereplő agarak pedig az OAE okleveleit kapták.
Ezután került sor a már korábban meghirdetett közgyűlésre, mely napirendjeként a tagságra jelentkezők kerültek elfogadásra.
Ezután Keresztes János elnök számolt be az idei év jelentős változásairól, melyek további feladatokat rónak ránk az agarászat szabályozóinak elfogadtatásához.
Tájékoztatást kaptunk eddig elnyert pályázatainkról és külön örömhírként szolgált, hogy a Zala Megyei Értéktár Bizottság július 20-i ülésén az Országos Agarász Egyesület kitartó munkájának köszönhetően az agarászat felvételre került a Zala Megyei Értéktárba, mely döntés továbbításra került a Hungarikum Bizottsághoz.
Keresztes János külön kiemelte az említett témákban Baranyi Piros és Szilágyi Csilla kiemelkedő munkáját, melyért a tagság nevében is köszönetet mondott.




Ezután további tájékoztatás hangzott el idei programjainkról, melyeken aktív részvételt kért az elnök!

Napi programunk záróakkordjaként ismét részt vettünk a történelmi felvonuláson, melyen a Szent Euszták zászló mellett bemutathattuk új egyesületi lobogónkat is.
Köszönjük Sümeg Városnak, a Jakab Napok szervezőinek mindazt a figyelmességet, mellyel rólunk, mint fellépőkről gondoskodtak!
Nagyon reméljük, hogy az a kialakult kapcsolat, mely első szereplésünk óta csak fejlődik, mindannyiunk számára hasznos lesz a továbbiakban is.



Néhány fotó ízelítőül Mizsei Bernadett remek képeiből, melyek közléséhez hozzájárult. Köszönjük!


II. Szent Euszták vadászmise Sümegen. Foto-Mizsei Bernadett

Szent Eustachius zászlaja OAE. Tervezte: Szilos András és Imrei Boglárka. Készítette: http://www.zaszlokeszites.hu/zaszlokeszites.html  Foto-Mizsei Bernadett

Egysületünk Szent Euszták zászlója. Foto-Mizsei Bernadett

Végh László polgármester köszöntő beszéde. Foto-Mizsei Bernadett

Vendégek csoportképe a sümegi Szent Euszták mise után. Foto-Mizsei Bernadett

Így igaz! Foto-Mizsei Bernadett


Mizsei Bernadett Jakab Napokon készült fotói ide kattintva megnézhetők!
Saját fotóim itt nézhetők!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése