2016. október 7., péntek

30 éves jubileumi ünnepség az MME Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomásán . 2016.10.01.

Mint madárbarát, amatőr madárleső és a Magyar Madártani Egyesület tagja és támogatója örömmel jelentkeztem az Európai Madármegfigyelő Napok idejére szervezett jubileumi ünnepségre Fenékpusztára.
Az ünnepség aktualitását az adta, hogy a Fenékpusztán működő Madárgyűrűző Állomás 30 éves folyamatos működés mellett egy önzetlen felajánló adományának köszönhetően két újabb faház létesítménnyel gazdagodott.
A 11 órakor kezdődő megnyitón Darázsi Zsolt a Zalai Helyi Csoport titkára idézte fel az elmúlt 30 év emlékeit, majd Benke Szabolcs elnök az elmúlt időszak megfigyeléseinek, gyűrűzési tapasztalatainak érdekességeiről számolt be.
Megtisztelte jelenlétével az ünnepélyes avatót Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója, valamint Bajor Zoltán, a Budapesti Helyi Csoport elnöke is.
Lelkes természetrajongók és madárbarátok vettek részt a programon, mint már korábban máskor is, csak éppen a kassza őrzői és a hivatalos szervek, Keszthely város képviselői hiányoztak.
Pedig érdemes lett volna látniuk a sok csillogó szemű fiatalt és azokat az önkénteseket, akiket ezután még jobban illene támogatni.
Hiszen az MME az ország legnagyobb taglétszámú civil szerveződése és a környezettudatos nevelés megkerülhetetlen része.
Talán többet kellene áldozni azokra a civil kezdeményezésekre, amelyek már letettek egyet s mást az asztalra. A fenékpusztai madárgyűrűzők komoly szakmai munkát végeznek, a madármentés pedig a legismertebb és legnépszerűbb társadalmi tevékenységük!
A mostoha körülmények közötti tábort, a Balaton parti senki földjét mégis évente több ezren keresik fel, hogy ismerkedjenek a természettel, ornitológiával és az élmények hatására örök szerelmesei legyenek a madarászatnak.
Ez a mostani fejlesztés talán folytatódik a röpdéknél és milyen jó lenne, ha egyszer egy kiépített kutató és gyerektábor együttesével fogadhatná a madárvárta a visszatérő madárbarátokat!
Rövid képriport:

Az Európai Madármegfigyelő Napok keretében a fenékpusztai madárvártán közelről ismerkedhettünk a hálózott madarakkal.

A fülemüle sitke gyűrűzésre vár.

A 30 éves fenékpusztai madárgyűrűző bázison új épületeket avatnak.

Az MME Zalai Helyi Csoportjának vezetői felidézik az elmúlt 30 év eredményeit.

Egy meggyógyított egerészölyvnek ez volt a szabadulás pillanata!

A gyűrűzéskor szemrevételezik a befogott madarat és rögzítik az adatait.

A barkós cinege párban került hálóba, egyszerre is szabadulnak.

Madárbefogó háló a nádasban.

És milyen öröm amikor huss, elrepül a kismadár...
Valamennyi fotóm ide kattintva megnézhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése