2015. október 17., szombat

"Nagyecsedi Agarásznap" 2015.09.26.

Az Országos Agarász Egyesület idei két legnagyobb betervezett programja az Ásotthalomban és Nagyecseden megtartandó "Hagyományőrző Agarász Fesztivál", melyek tavaly nagyon jól sikerültek!
Sajnos a "nemzetközi helyzet fokozódott"! Ezért a migrációs válsághelyzetben, vis maior okként a Nagyecsedi Önkormányzat visszamondta a meghívást.
Ezután a nagyecsedi helyszínre és a program megvalósulására koncentráltunk a helyi önkormányzat és a Nagyecsedi Agarászklub támogatásával.
A szervezés végső fázisában pedig az időjárás szólt közbe és tette bizonytalanná a szervezők munkáját, mivel a megelőző két napon közel 50 mm eső hullott.
Az agárpálya helyett a közösségi térként nemrég átadott "pajtában" került sor a nyitó programokra.
Kovács Lajos, Nagyecsed Város polgármestere és Keresztes János, az OAE elnöke nyitották meg a Nagyecsedi Agarásznapot, melynek megrendezéséhez egyesületünk a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán nyert forrást.
Ezután Keresztes János az elhunyt újraalapítónkról Szekeres Pálról és a néhai híres nagyecsedi agarászokról emlékezett meg, majd sor került az OAE elismeréseinek átadására.
Ezeket az elismeréseket a nagyecsedi agarász múlt ápolásáért és a Nagyecsedi Agárklubban kifejtett áldozatos munkáért kapták az érintettek: Kovács Lajos, Nagyecsed Város polgármestere, dr. Szűcs Lajos és Nagy Tünde a Nagyecsed Városért Egyesület vezetői, valamint Némedi Gyula és Darabánt Ferenc a Nagyecsedi Agárklub aktivistái.
Némedi Gyula a vendéglátó agárklub vezetője ismertette a programot, majd megkezdődtek a nevezések a küllem mustrára és a futtatásokra.
Eközben Keresztes János tartott előadást az új Vadászati Törvény reményeink szerinti változásáról, az ezt előkészítő évtizedes munkáról és a magyar agár jelenlegi helyzetéről, lehetséges szerepéről.
A magyar agár mustrát Töpfner József vezényelte, nyílt szini bírálattal az 1904-es fajtaleírás küllembírálati elvei szerint.
Az eredmények ismertetése után házigazdáink jóvoltából ismét speciális szatmári ebédet kaptunk, majd sor került az OAE idei közgyűlésére.
Közben az idő is kiderült kissé, így a tervezett délutáni futtatásokat gond nélkül megtarthattuk.
Délután négy órára sikerült valamennyi futamot lebonyolítani és átadni az arra érdemeseknek a serlegeket és okleveleket.
Vendéglátóink az "ott alvókat" még meghívták egy múzeum látogatásra is, melynek keretében a Vásárosnaményi Vadászati Múzeumot mutatták be. Ez a tavaly átadott kiállítás pazar diaporámáival a legnívósabb vadászati témájú tárlata a térségnek!
Az időjárás által kockára tett rendezvény végül reményeink szerint sikeresen zárult és ezért köszönettel tartozunk nagyecsedi vendéglátóinknak és azoknak az önkéntes segítőknek, akik a helyszínen ajánlották fel segítségüket a műsorok lebonyolításához.
Reméljük, ha a vadászati törvény lehetővé teszi, akkor a szatmári régi agarászatok emlékét mi is felidézhetjük majd egy jó agaras nyúlhajtáson!
Képes beszámolóm következik, de sajnos a fotók az esős időben elég gyengén sikerültek:


Nulladik nap Nagyecseden. A házigazdák jóvoltából kényelmes szállás, Susztekék jóvoltából busás vacsora!

A végtelen szakmai vitának az OAE zászlóbontása vetett véget.

Szombat reggeli gyülekező a pályán.

A megnyitóra esik!

Sőt! Zuhog!

Reméltük, hogy nem csak ennyi lesz...

Kovács Lajos polgármester Úr megoldotta a keleti kérdést! Átvezényelt mindenkit fedél alá, a "pajtába"!

Remek szatmári szilvával ittunk előre a medve bőrére!

A köszöntők után Némedi Gyula ismertette a programot.

Kovács Lajos, Nagyecsed Város polgármestere átveszi az OAE elismerését és serlegét.

Elismerések a nagyecsedi agarász hagyományok ápolóinak.

Töpfner József nyilvános bírálata.

Szabályos fogazat, biztos vadfogás.

Aki agarakkal nő fel, abból agarász lesz!

Igazi szatmári ebédet kaptunk! Kézcsók a szakácsnőknek!

Kezdődnek a futam sorsolások.

Megvalósult a Nemzeti Együttműködési Alap-támogatásával.

Szeles időben ez így fix!

És beindultak a V motorok!

Egy kis terepfutás...

Gazdi! Mi nem futunk?

Célegyenesben.

Mi lehetett ekkora? Szügy? Hal? Tőgy?

Az igazi öröm a végén az elismerés!

Hozzá helybe ment a fotós...


Rutinos versenyzők...

Veteránok!

Sajnos a csoportképről megint többen lemaradtak...

Nagyecsedi agarászok!


Valamennyi fotóm ide kattintva nézhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése