2015. szeptember 10., csütörtök

Vadászati Konferencia a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztiválon. 2015.09.04.

Szeptember 4-én kezdődtek a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál programjai, melynek keretében Vadászati Konferenciát rendeztek a város dísztermében.
A rendezvény háziasszonya és moderátora dr. Kun Edit, a NIMRÓD vadászújság kiadói igazgatója, nem mellékesen zalai kötődésű. Ő volt az első Zala Szépe!
Az előadók bemutatása után Kun Szabó István a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára rövid, de frappáns megnyitó beszédet mondott.
Ezután köszöntőt mondott Balaicz Zoltán Zalaegerszeg MJV polgármestere, aki köszöntötte a rendezvény fővédnökét, gróf Széchenyi Zsigmondnét.
Beszédében kiemelte, a zalai adottságok, erdők, vadászati hagyományok és eredmények miatt a vadászat hangsúlyozására esett a választás, amikor a város rendezvényének arculatát tervezték. Ezért a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál programjaiban a vadászatnak is helyet kell kapnia.
Az előadások sorát Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet, Erdőmérnöki Kar, Sopron rektora nyitotta meg "Egy igaz magyar vadász és egy igaz magyar ember- gróf Széchenyi Zsigmond, a példakép" című előadásával.
Az előadás tulajdonképpen a vadászíró könyveiből vett idézetekkel példázta, mit jelentett a szerzőnek a vadászat és a vadászetika és ezek a gondolatok máig iránymutatóak kellene legyenek a vadászat megítélésében.
Ezután Kemenszky Péter, az OMVK Somogy megyei Területi szervezetének titkára beszélt egy aktuális problémáról, "Az aranysakál állományalakulása és megítélése Magyarországon" címmel.
Keresztes János, az Országos Agarász Egyesület elnöke a magyar agárról, annak vadászati megítéléséről és az új Vadászati Törvényben az agarászat, mint hagyományos vadászati módként történő beillesztéséről beszélt a "Magyar agár a XXI. században" című előadása keretében.
Dr. Mesterházy István következett, aki az OMVK Zala Megyei Etikai Bizottságának elnökeként tartott egy nagyon lendületes és minden vadásznak megszívlelendő előadást "Néhány gondolat a vadászetikáról" címmel.
Pechtol János, az OMVK főtitkára és az OMVV ügyvezető elnökének előadása zárta a rendezvényt, amely "A vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvény módosításai" címmel, a megjelent gyakorló vadászokat, vadgazdákat érdeklő problémaköröket érintette.
Pechtol János zárómondataiban kihangsúlyozta, hogy ennek a napnak az értékes, sokszor újszerű megközelítésű előadásai nagyobb nyilvánosságot érdemelnének, ezekről minden kezdő vadásznak tudni kellene!
Ezért is sajnáljuk és a színvonalas rendezvény egyedüli, de pótolhatatlan hiányosságának tartjuk, hogy nem készült kép és hangrögzítés az előadásokról.

Képriport a konferenciáról:


Vadászati konferencia Zalaegerszeg MJV dísztermében.


Dr. Kun Edit a konferencia háziasszonya bemutatja a vendégeket.

Kun Szabó István államtitkár megnyitó beszéde.


Balaicz Zoltán polgármester köszöntője.

Gróf Széchenyi Zsigmondné, Hertelendy Margit a rendezvény fővédnöke is köszönti a megjelenteket. 

Prof. dr. Faragó Sándor Széchenyi Zsigmondot megidéző, ma is aktuális gondolatairól szóló előadása.




Kemenszky Péter az aranysakál robbanásszerű terjedéséről beszél.

A konferencia hallgatósága.

Keresztes János a magyar agár megmentéséről, újkori szerepéről beszél.


A magyar agárról stílszerűen Zrínyi Miklóst az agarával ábrázoló festmény alatt halhattunk!




Keresztes János a végén képekkel is demonstrálja az elhangzottakat.


Dr. Mesterházy István előadása a kezdő vadászok kötelező tananyaga kellene legyen, mivel a vadászetikáról beszélt.


Pechtol János az új Vadászati Törvény lehetséges változásait ismerteti.



Reméljük, ennek a programnak még lesz folytatása!

Balló Ede (1859–1936) festménye, amely Zrínyi Miklóst ábrázolja az agarával, a díszterem falát díszíti. 

A konferencia meghívója.


Valamennyi fotó ide kattintva megtekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése