2015. május 23., szombat

Spanyol csiga invázió!

Az időjárással mindig csak a baj van!
Az utóbbi időben a kevés csapadékra panaszkodott mindenki, (velem együtt) mert én legalábbis nem emlékszem ilyen száraz tavasz indulásra...
Miklósfán mért eddigi csapadék szerint:
márciusban 13, áprilisban 11 mm eső hullott, természetesen ettől pár 10 km-el is jelentős eltérések lehetnek.
Egy biztos, hogy a csapadékhiány miatt visszamaradt a fejlődésben a repce és a tavaszi gabonák. Kínlódás volt a kukorica vetése, a karácsonyfa telepítések 50%-a nem éledt meg, a kertekben pedig locsolni kellett a cserepes talaj miatt.
Május közepétől megérkezett az "égi áldás", ami köztudomásúlag aranyat ér.
Ebben a három napban 77 esett eddig, ami havi szinten 109 mm csapadékot jelent!
Ez nem rossz, de mint tudjuk minden öröm mellé jár egy kis üröm is...
Ez a két heti csapadék láthatóvá tette a kertekben a spanyol csigákat, amelyek már évek óta rettegésben tartják a kertészeket és a virágjaikat féltő hölgyeket.
Elállt az eső és terepszemlét tartottam a néhol dzsungel kertünkben és röpke 20 perc alatt 117 meztelencsigát likvidáltam.
Mint növényvédős mezőgazdász, a spanyol csiga elleni védekezésről kialakult véleményemet szeretném megosztani az olvasókkal.
Az általunk spanyol csupaszcsigának nevezett kártevő két nehezen megkülönböztethető faj, az Arion rufus és az Arion lusitanicus hazai általános megnevezése. Spanyolországból származik, bár két spanyol ismerősünk közül egyik sem hallott róla, sőt rácsodálkoztak, miért hívják itt spanyol csigának?!
Az általános ismertetéssel és a védekezési javaslatok leírásával nem untatok senkit, mert ennek már jelentős "irodalma" van a neten.
Inkább azt írom, amit én javaslok.
Most még csak néhány centisek az előbújt csigák, de a csapadékos idő előcsalta őket és folyamatosan irtani kell, ha nem akarunk egész évben bosszankodni feneketlen étvágyuk, kártételük miatt!
Mivel a nedves, dús növényzettel borított helyeket kedveli igazán, javaslom a rendszeres kerti felkutatását. Ha csak egyedül küzdünk ellene, az sziszifuszi munka, mert a szomszédból újra kap utánpótlást. Érdemes minden nap szürkületben, de még sötétben is (zseblámpával) és főleg eső után likvidáló körutat tartani. Én eddig erre egy megélezett ásót használtam, amivel ráejtve kettévágtam a csigát. De még jobb és könnyebb erre egy régi acatolót, vagy aki ezt nem ismeri, egy bot végére erősített és megélezett spaknit használni.
Mivel elég gusztustalan állat és sokan undorodnak tőle, a közelről történő ölését nem javaslom, ráadásul gumis állagú, csak éles szerszámmal érdemes próbálkozni!
Sokan ezt nem tartják jónak, mert kannibál és az elpusztult egyedre rájárnak az élők. De miért baj ez? Így még könnyebb is észrevenni!
Vannak még egyéb megoldások is szép számmal.
Aki "szeret" ilyesmivel babrálni és nem bírja nézni az ölést, az tehet ki sörös csalétkes dobozt, amiben összegyűlnek, de ez után is el kell pusztítani őket...
A vegyszeres védekezést, bármelyik szerrel, csak pénzkidobásnak tartom, kényelmes önámításnak.
A különböző hamuk, műtrágyák, klóros víz, só kijuttatását sem tartom jónak, ráadásul környezet szennyezők.
Az indiai futókacsát és a kertben szabadon kószáló baromfit, díszbaromfit javasolják még sokan, de ezeket sem mindenki tudja megoldani.
Szerintem amíg a természet valami biológiai védekezéssel, kórokozóval, predátorral nem találja meg rá a megoldást, addig javaslom mindenkinek a "magad uram" módszert!

Most még pár centisek, de hamarosan 15 cm-re is megnőnek és egyre falánkabbak. Időben védekezzünk ellenük!

Most még csak pár centisek és halvány barnák a spanyol csigák.

A kifejlett Arion lusitanicus 15 cm-esre is megnő és zömében élénk színű lesz.

A spanyolcsigák előszeretettel gyűlnek össze a lehullott gyümölcsön, saját fajtársaik tetemén és a kutya ürüléken.

Az utolsó képre gördíteni csak 18 éven felüli, erős gyomrú és nagyon kíváncsi természetű olvasóknak javaslom!!! (számláló bekapcsolva...)
Spanyolcsiga kutyagumin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése