2015. március 20., péntek

Márciusi gólya hír 2015.03.20.

Már évek óta a miklósfai gólyák érkeznek vissza legelsőként a hosszú vakációról.
Tavaly március 22-én érkezett meg az első gólyánk, de idén a napos, melegedő idő, vagy talán a honvágy előbb hazahozta a Nagy Lajos utcai fészkébe.
Március 16-án érkezett meg, majd hamarosan követte a második érkező is az ABC melletti fészkébe. Ez a gólyapár kezdett új fészket építeni magának a Bem utca 2. előtt, hogy legyen hol nyugodtan pihenni a közelben, amikor a fiókák uralják otthonukat. Ma reggel is hosszasan időzött itt a szomszédban.
Délután, amikor a fotó készült, erősen kémlelte az eget. De nem a társa érkezett, hanem egy rétisas pár keringett felette.
A gólyák egyébként keményen kiállnak saját védelmükben. Az udvarunkban láttam, hogyan utasítanak rendre kutyát, kakast hosszú csőrükkel kelepelve.  A legmeglepőbb mégis az volt, amikor tavaly a termikelő gólyák közül egy zuhanórepülésben kétszer is rátámadt egy rétisas párra.
A közelben is előbb érkeztek kedves vándoraink.
A gelseszigeti pár együtt tért haza 17-én. Egy harmadik gólyával történt birtokvita után ma már nyugodtan tollászkodtak otthonukban.
A morgánypusztai gólya egyenlőre egy salátabárban érezheti magát. Sokat kell takarítania, ha párja érkezéséig rendbe akarja tenni a fészkét!
Talán mind megérkeznek, párra lelnek és szerencsésebb fészekaljaik lesznek a tavalyinál.

Idei első gólyánk Miklósfán a Nagy Lajos utcai fészkén pihen.

A második érkező ma reggel a Bem utcai fészken.

Morgánypusztán 20-án az első gólya.

Morgányi "saláta bár".

Lesz itt sok teendő, vagy kivirágzik a repce!

Gelseszigeten már párban szép az élet.

Újra itthon!  Lehet tollászkodni.

Rétisas pár Miklósfán, a gólyafészek fölött.

Semmi vész! Elsasoltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése