2014. október 14., kedd

"Amiről az állatcsontok mesélnek..." 2014.10.14.

Tegnap, véletlenül bukkantam rá a Thúry György Múzeum meghívójára, melyen egy előadásra invitáltak.
Amiről az állatcsontok mesélnek...
Bemutatkozik az archeozoológia címmel.
Munkaidő után átsétáltam a múzeumba és ekkor ért az első meglepetés!
Azt hittem leszünk vagy hárman, mert kit érdekelhet egy ilyen elvont téma, de tévedtem. Tisztes hallgatóság előtt mutatkozott be az előadó, Tugya Beáta, aki mint kiderült archeozoológusként és történészként a kanizsai múzeum új munkatársa.

Tugya Beáta előadása: Amiről az állatcsontok mesélnek...


Előadása bevezetőjeként a régészeti állattan nagy tudósainak munkásságát ismertette, az itthoniak közül Hankó Vilmos, Bökönyi Sándor és Matolcsi János szerepét kiemelve.
Ezután a leletmentés. adatfeldolgozás és a legizgalmasabb, a tudományos következtetések módszertana következett.

Az archeozoológia jelenlegi művelői.

Megtudhattuk például, hogy nemzeti ikonunk, a magyarszürke csontleleteire nincs bizonyíték a XV. század előttről és azt is mennyi mindenre lehet bizonyíték pár csontlelet.
Például arra, mit ettek, mire vadásztak, milyen háziállatokat tartottak eleink.
Vagy mit jelent a Balatonmagyaród-Kolon feltárásán talált "csont üllő", amely a fémművességen kívül a gabonatermesztés ismeretét is bizonyítja.
De rendkívül érdekes volt hallani arról a többek között csontleletek vizsgálatából is adódó következtetésről, miszerint az Árpád-kori Orosházát mohamedán hitű kereskedők lakták. Erről ide kattintva többet is megtudhatsz!
Mivel engem elsősorban az agarászat és a magyar agár őstörténete érdekel, ebből a szempontból külön öröm volt számomra Tugya Beáta itteni megbízatása, vagyis a feltárt avar kori sírok leleteinek feldolgozása.
A kutyacsontvázak elemzéséhez, típusok meghatározásához nagy segítség lenne a szakembereknek, ha ma ismert fajtáktól származó komplett agárcsontvázak állnának rendelkezésre összehasonlításként.

Szarmata kori kutya. Vajon milyen mostani fajtához hasonlíthatott?


Ezért kérem az agarászokat, aki tud segíteni komplett csontváz (elpusztult agár) beszerzésében magyar agár, angol agár, whippet fajtákból, jelezze nekem elérhetőségeimen. http://imreiferenc.blogspot.hu/  Elérhetőség.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése