2012. április 2., hétfő

Kovács Gyula erdész és gyümölcsész előadása

Március 26-án, a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartott előadást Kovács Gyula, aki erdész létére az ősi magyar gyümölcsfajták megmentőjeként szerzett országos ismertséget.
Pórszombaton több, mint 1600 fajta ősi és extenzív műveléssel is termő gyümölcsfajtát gyűjtött össze a történelmi Magyarország területéről.
Tevékenységéről ide kattintva többet is meg lehet tudni.
Komoly szerepe lehet a későbbiekben ezeknek a metszés és növényvédelem nélkül is termő, a táj adottságaihoz, klímájához már évszázadok alatt hozzáedződött tájfajtáknak.
Akit érdekelnek e régi gyümölcsfajták, vásárolni, vagy oltani szeretne belőlük, az személyesen Kovács Gyulától, vagy ide kattintva tájékozódhat.
A "Tündérkert" mozgalom hallatán rögtön eszembe ötlött, milyen jó lenne itt Miklósfán is egyet létrehozni akár az egyesület, vagy csak a kertbarátok támogatásával.
E fajta bemutató kertnek biztos helyet is lehetne találni, először a Mindenki Háza mögötti területre gondoltam (nem zavarná a játszótér tervét sem), a Gales is kiváló helyszín lehetne.
Ha a Kerbarát Kör és a főkertész is támogatná az ötletet, jövőre akár ültethetnénk is a már csak gyermekkori emléknek számító Húsvéti rozmaring, Batul, Nagyasszony-körte, Szomolyai sárga, stb. fajtákat.


A régi tájfajták talán divatba jönnek ismét
Kovács Gyula a génmegőrzés mellett a hagyományos fajták pálinkáinak népszerűsítéséért is tesz.
Kiváló körte párlatokat hozott kóstolóba
Az előadás közben pálinka illat töltötte be a termet.
Remélem jövőre sikerül a kertbarát programok közé ezt az előadást is beiktatni!
Kovács Gyula elérhetősége: Pórszombat Petőfi u.1/a tel.: 30/2351063
Fajtagyűjteménye folyamatosan bővül és az érdeklődőkkel nagyon segítőkész!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése