2011. október 23., vasárnap

Ami szerepel a Répakönyvben!

Mint korábban utaltam rá, most feleségem, családom répafőzési kalandjait, illetve a miklósfai Répafőző Versenyeken való részvételüket szedem csokorba, annak illusztrálására, hogyan tudnak "kányahozták" beletanulni, eme nemes régi helyi hagyományba!
Tudom, hogy az "öndicséret oly büdös, de oly büdös", ezért nem is magamat hozsánnázom körbe, hiszen az én szerepem a szelíd erőszakkal történő benevezésben és a részvételben véget ért.
A feleségem főztjét meg miért is ne dicsérhetném, ráadásul nem is tud róla. Efféléket nem ér rá olvasgatni...
Minden esetben az volt a véleményem, ha valaki ilyen jó dolgot kitalál és megszervez, mint a répafőző verseny, akkor a helyieknek kutya kötelessége ezt nevezéssel és a megjelenésükkel támogatni! Ezért be is neveztem nejemet egy kivételtől eltekintve(amikor vidéken voltunk) minden alkalommal, később pedig már a családtagok is kedvet kaptak a jó hangulatú bulihoz.
Imrei Zsuzsanna répa nevezései:

2001.01.13.       1. Hagyományos húsos répa  :  ezüst minősítés, emléklappal

2002.01.12.       2. Hagyományos húsos répa  :  cserép csupor emlék

2003.01.11.       3. Hagyományos húsos répa  :  ezüst minősítés, emléklappal

2004.01.10.       4. Répás pacal
                         5. Rakott répa
                         6. Babos húsos répa             :  emléklap

2005.01.22.        nem nevezett

2006.01.14.       7. Répás pacal          :     bronz minősítés, pénz jutalommal   
                        8. Paradicsomos babos répa

2007.01.13.       9. Csülkös répa babbal  : arany oklevél, Magyaros finomságok - könyv  jutalommal
                        10. Kapros tejfölös babos répafőzelék  :  fakanál ajándékkal

2008.01.12.       11. Tejfölös tárkonyos babos répa kolbásszal
                        12. Hagyományos babos répa   :  emléklap

2009.01.17.       13. Tejfölös tárkonyos babos répa hússal  : emléklap és kötény

2010.01.16.       14. Tejfölös tárkonyos babos répa füstölt kolbásszal
15. Meggyes túrós répás pite  : I. helyezés nem hagyományos kategória - mikro sütő, cseréptál, póló, emléklap          

2011.01.15.       16. Répaleves palócosan  :  emléklap

2011.01.15.     családi nevezés: Imrei Zsófia - répás sütőtök krémleves  : emléklap
                                                 Imrei Boglárka,Szilos András - töltött répa, répaágyon  :  emléklap
                                                 Sipos Ferencné – répás muffin  :  emléklap
                         Imrei György – kunsági répás kalácsok  :  I. helyezés nem hagyományos kategória

A következő egy 2006-os fotó, amikor még snassz volt kiszorulni a kisterembe...

A hölgyek már indulni készülnek - boszi tandem...




Ezután négy évig Zsófi lányommal mi arattuk le a babérokat...

Zsófi veszi át a hagyományos arany oklevelet 2007-ben
A mesés, tárkonyos tejfölös babos répaleves 2009-ből (fotoTuri István)
Babéraratás után 2009-ben (foto Turi István)

És eljött 2010, amikor a vak szerencse bekukkantott hajlékunkba, elhozva a legnagyobb sikert, vagyis már mindkét kategóriában sikerült egy-egy aranyérmet begyűjteni!

Imrei Zsuzsanna
meggyes túrós répás pite receptje


Hozzávalók a tésztához:

25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl


Töltelékhez:

2 csomag (50 dkg) túró
10 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
3 tojás fehérje – 5 dkg cukorral habnak felverve
1 üveg meggy
1 tojás sárgája a tészta megkenéséhez
40 dkg kerekrépa reszelve, enyhén sós vízben megfőzve


Elkészítés módja:

- a tésztát összegyúrjuk, két részre osztjuk, kinyújtjuk, a felét tepsibe fektetjük
- kevés zsemlemorzsával meghintjük
- a túrót összetörjük, a cukorral a citrom héjával, a tojás sárgájával, majd a répával, és a tojások habjával összekeverjük
- ezt a tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd a meggyel megszórjuk, azután a másik tésztát ráfektetjük
- villával megszurkáljuk, és a tojás sárgájával megkenjük
- közép meleg sütőben megsütjük

A recept születésének körülményei:

 A X. Miklósfai Répafőző Versenyen(2010.01.16.)a zsűrizésre leadás határideje 14:00 volt a Miklósfai Mindenki Házában.
12:10 elkészült a hagyományos tárkonyos tejfölös babos répaleves füstölt kolbásszal.
12:30 kor megszületik az ötlet 3 alma látványától! Mi lenne, ha pitét is sütnék?!
Férjem elszalad a boltba a hozzávalókért, addig fő a répa, és készül a tészta alapanyag.
13:10 kor a sütőben a pite!
13:40 kor szeletelés
14:00 kor a zsűri előtt a nagy mű! Nem hagyományos kategóriában I. helyezéssel jutalmazták!

Meggyes túrós répás pite melegen tálalva
És a pite jutalma I. helyezés

 Már korábban is szoktunk ötletelni, mi készüljön a répafőző versenyre, mint pl. 2006-ban. Zsuzsa megkérdezte tőlem, mi az, amit a pasik szívesen megesznek és esetleg répásan elkészíthető? Hát a pacal! Vágtam rá, hát így született meg a répás pacal ötlete, mely elsőre is sikert aratott a zsűri férfitagjai között!
2011-re az ötletelés a tetőfokára hágott, mivel bekapcsolódtak ebbe lányaim és egyéb családtagok is.
Nem tarolt ugyan a család, de öt Imrei nevezéssel lelkesen vettünk részt a XI. Miklósfai Répafőző Versenyen!
Úgy mint:
Imrei Zsuzsanna - répaleves palócosan
Imrei Zsófia - répás sütőtökkrém leves
Imrei Boglárka, Szilos András - töltött répa répaágyon
Imrei Mária (Sipos Ferencné) - répás muffin
Imrei György - kunsági répás kalácsok (különlegesség kategória I. helyezés!)
Képek az alkotás pillanatairól és a versenyről:

Izzott a levegő a pokol konyhájában
A hústöltelékes apró répák ezután kerültek elültetésre a répaágyba
Készül a répaágy és az előkészítés Zsófinak a répás sütőtökkrémleveshez
Zsófinak elkelt Noni kukta segítsége, mert Pestről a nevezés előtt 1 órával ért haza

Répás sütőtök krémleves
A la Zsófi



(Kb.3-3,5 liter híg leveshez)
Hozzávalók:
         1 kg sütőtök (kb.30cm)
         3 kisebb kerekrépa
         5 dkg vaj
         Oliva-/napraforgóolaj
         1 fej vöröshagyma
         2 db húsleveskocka/alaplé
         0,5 l tejszín
         2 evőkanál méz
         Só, bors, szerecsendió
         Hántolt tökmag
         Toast kenyér

Elkészítés:
  1. A felaprított hagymát vajon pároljuk meg, majd adjuk hozzá a felkockázott tököt.
  2. Öntsük fel vízzel, hogy bőven ellepje, adjuk hozzá a leveskockát és közepes lángon kb. 20 percig főzzük.
  3. A répát eközben vágjuk apró hasábokra, majd pároljuk meg. Válasszuk ketté, majd a felét turmixoljuk le.
  4. A megfőtt sütőtök levét öntsük át egy másik edénybe és turmixoljuk le.
  5. A répát, a sütőtököt és a tejszínt öntsük össze és engedjük fel a főzőlével, míg megfelelő lesz a sűrűsége.
  6. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük, adjuk hozzá a mézet, majd főzzük össze.
  7. Végül szórjuk meg pirított tökmaggal és tálaljuk pirítóssal.

Tipp:
         Kerekrépa híján 4-5 szál sárgarépa is ízletessé teszi a levest, amit a sütőtökkel főzhetünk ill. összeturmixolhatunk.
         Tejszín helyett egy pohár tejfölt szintén használhatunk.
         Ízesítésként adhatunk hozzá gyömbért vagy rozmaringot.
         A meleg levesbe szórt sajtdarabkák vagy a sült bacon is jó levesbetét.

Andris, Noni, Zsófi nevezés elött
Íme a kerek répa különlegességek
Fogy a répa, ha lányok kínálják
Imrei György és Imrei Mária répás sütikkel
Jóllakottan könnyen mosolyog az ember...
Imrei Ferenc erőművész élete két fő művével
Csaknem az egész Imrei család, Csányi Jucussal
A sikeres répás desszert Imrei György és Györgyné alkotása
Amire koccintottunk egy kis antioxidánssal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése