Tudom, hogy az "öndicséret oly büdös, de oly büdös", ezért nem is magamat hozsánnázom körbe, hiszen az én szerepem a szelíd erőszakkal történő benevezésben és a részvételben véget ért.
A feleségem főztjét meg miért is ne dicsérhetném, ráadásul nem is tud róla. Efféléket nem ér rá olvasgatni...
Minden esetben az volt a véleményem, ha valaki ilyen jó dolgot kitalál és megszervez, mint a répafőző verseny, akkor a helyieknek kutya kötelessége ezt nevezéssel és a megjelenésükkel támogatni! Ezért be is neveztem nejemet egy kivételtől eltekintve(amikor vidéken voltunk) minden alkalommal, később pedig már a családtagok is kedvet kaptak a jó hangulatú bulihoz.
Imrei Zsuzsanna répa nevezései:
2001.01.13. 1. Hagyományos húsos répa : ezüst minősítés, emléklappal
2002.01.12. 2. Hagyományos húsos répa : cserép csupor emlék
2003.01.11. 3. Hagyományos húsos répa : ezüst minősítés, emléklappal
2004.01.10. 4. Répás pacal
5. Rakott répa
6. Babos húsos répa : emléklap
2005.01.22. nem nevezett
2006.01.14. 7. Répás pacal : bronz minősítés, pénz jutalommal
8. Paradicsomos babos répa
2007.01.13. 9. Csülkös répa babbal : arany oklevél, Magyaros finomságok - könyv jutalommal
10. Kapros tejfölös babos répafőzelék : fakanál ajándékkal
2008.01.12. 11. Tejfölös tárkonyos babos répa kolbásszal
12. Hagyományos babos répa : emléklap
2009.01.17. 13. Tejfölös tárkonyos babos répa hússal : emléklap és kötény
2010.01.16. 14. Tejfölös tárkonyos babos répa füstölt kolbásszal
15. Meggyes túrós répás pite : I. helyezés nem hagyományos kategória - mikro sütő, cseréptál, póló, emléklap
2011.01.15. 16. Répaleves palócosan : emléklap
2011.01.15. családi nevezés: Imrei Zsófia - répás sütőtök krémleves : emléklap
Imrei Boglárka,Szilos András - töltött répa, répaágyon : emléklap
Sipos Ferencné – répás muffin : emléklap
Imrei György – kunsági répás kalácsok : I. helyezés nem hagyományos kategória
A következő egy 2006-os fotó, amikor még snassz volt kiszorulni a kisterembe...
![]() |
A hölgyek már indulni készülnek - boszi tandem... |
Ezután négy évig Zsófi lányommal mi arattuk le a babérokat...
Zsófi veszi át a hagyományos arany oklevelet 2007-ben |
A mesés, tárkonyos tejfölös babos répaleves 2009-ből (fotoTuri István) |
Babéraratás után 2009-ben (foto Turi István) |
És eljött 2010, amikor a vak szerencse bekukkantott hajlékunkba, elhozva a legnagyobb sikert, vagyis már mindkét kategóriában sikerült egy-egy aranyérmet begyűjteni!
Imrei Zsuzsanna
meggyes túrós répás pite receptje
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
2 csomag (50 dkg) túró
10 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
3 tojás fehérje – 5 dkg cukorral habnak felverve
1 üveg meggy
1 tojás sárgája a tészta megkenéséhez
40 dkg kerekrépa reszelve, enyhén sós vízben megfőzve
Elkészítés módja:
- a tésztát összegyúrjuk, két részre osztjuk, kinyújtjuk, a felét tepsibe fektetjük
- kevés zsemlemorzsával meghintjük
- a túrót összetörjük, a cukorral a citrom héjával, a tojás sárgájával, majd a répával, és a tojások habjával összekeverjük
- ezt a tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd a meggyel megszórjuk, azután a másik tésztát ráfektetjük
- villával megszurkáljuk, és a tojás sárgájával megkenjük
- közép meleg sütőben megsütjük
A recept születésének körülményei:
A X. Miklósfai Répafőző Versenyen(2010.01.16.)a zsűrizésre leadás határideje 14:00 volt a Miklósfai Mindenki Házában.
12:10 elkészült a hagyományos tárkonyos tejfölös babos répaleves füstölt kolbásszal.
12:30 kor megszületik az ötlet 3 alma látványától! Mi lenne, ha pitét is sütnék?!
Férjem elszalad a boltba a hozzávalókért, addig fő a répa, és készül a tészta alapanyag.
13:10 kor a sütőben a pite!
13:40 kor szeletelés
14:00 kor a zsűri előtt a nagy mű! Nem hagyományos kategóriában I. helyezéssel jutalmazták!
![]() |
Meggyes túrós répás pite melegen tálalva |
És a pite jutalma I. helyezés |
Már korábban is szoktunk ötletelni, mi készüljön a répafőző versenyre, mint pl. 2006-ban. Zsuzsa megkérdezte tőlem, mi az, amit a pasik szívesen megesznek és esetleg répásan elkészíthető? Hát a pacal! Vágtam rá, hát így született meg a répás pacal ötlete, mely elsőre is sikert aratott a zsűri férfitagjai között!
2011-re az ötletelés a tetőfokára hágott, mivel bekapcsolódtak ebbe lányaim és egyéb családtagok is.
Nem tarolt ugyan a család, de öt Imrei nevezéssel lelkesen vettünk részt a XI. Miklósfai Répafőző Versenyen!
Úgy mint:
Imrei Zsuzsanna - répaleves palócosan
Imrei Zsófia - répás sütőtökkrém leves
Imrei Boglárka, Szilos András - töltött répa répaágyon
Imrei Mária (Sipos Ferencné) - répás muffin
Imrei György - kunsági répás kalácsok (különlegesség kategória I. helyezés!)
Képek az alkotás pillanatairól és a versenyről:
Izzott a levegő a pokol konyhájában |
A hústöltelékes apró répák ezután kerültek elültetésre a répaágyba |
Készül a répaágy és az előkészítés Zsófinak a répás sütőtökkrémleveshez |
Zsófinak elkelt Noni kukta segítsége, mert Pestről a nevezés előtt 1 órával ért haza |
Répás sütőtök krémleves
A la Zsófi
(Kb.3-3,5 liter híg leveshez)
Hozzávalók:
• 1 kg sütőtök (kb.30cm)
• 3 kisebb kerekrépa
• 5 dkg vaj
• Oliva-/napraforgóolaj
• 1 fej vöröshagyma
• 2 db húsleveskocka/alaplé
• 0,5 l tejszín
• 2 evőkanál méz
• Só, bors, szerecsendió
• Hántolt tökmag
• Toast kenyér
Elkészítés:
- A felaprított hagymát vajon pároljuk meg, majd adjuk hozzá a felkockázott tököt.
- Öntsük fel vízzel, hogy bőven ellepje, adjuk hozzá a leveskockát és közepes lángon kb. 20 percig főzzük.
- A répát eközben vágjuk apró hasábokra, majd pároljuk meg. Válasszuk ketté, majd a felét turmixoljuk le.
- A megfőtt sütőtök levét öntsük át egy másik edénybe és turmixoljuk le.
- A répát, a sütőtököt és a tejszínt öntsük össze és engedjük fel a főzőlével, míg megfelelő lesz a sűrűsége.
- Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük, adjuk hozzá a mézet, majd főzzük össze.
- Végül szórjuk meg pirított tökmaggal és tálaljuk pirítóssal.
Tipp:
• Kerekrépa híján 4-5 szál sárgarépa is ízletessé teszi a levest, amit a sütőtökkel főzhetünk ill. összeturmixolhatunk.
• Tejszín helyett egy pohár tejfölt szintén használhatunk.
• Ízesítésként adhatunk hozzá gyömbért vagy rozmaringot.
• A meleg levesbe szórt sajtdarabkák vagy a sült bacon is jó levesbetét.
Andris, Noni, Zsófi nevezés elött |
Íme a kerek répa különlegességek |
Fogy a répa, ha lányok kínálják |
Imrei György és Imrei Mária répás sütikkel |
Jóllakottan könnyen mosolyog az ember... |
Imrei Ferenc erőművész élete két fő művével |
Csaknem az egész Imrei család, Csányi Jucussal |
![]() |
A sikeres répás desszert Imrei György és Györgyné alkotása |
Amire koccintottunk egy kis antioxidánssal. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése